Neradan dan 11. novembra: DRŽAVNI PRAZNIK – DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

image_pdfimage_print

DRŽAVNI PRAZNIK – DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

Opovo, 10. novembar 2019;

Povodom obeležavanja međunarodnog i državnog praznika „Dan primirja u Prvom svetskom ratu“ 11. novembar je neradan dan. U ponedeljak neće raditi pošte, banka, ispostava RFZO Opovo, Opštinska uprava Opovo, ONB Opovo, centar za socijalni rad, škole i Brantner otpadna privreda.

U Domu zdravlja Opovo radiće dežurni lekari hitne medicinske pomoći, apoteka DZ Opovo radiće pre podne (7:00 – 14:00h), dok će u komunalnom preduzeću dežurati ekipa za vanredne intervencije i održavanja postrojenja za preradu vode (tel: 066 817 8820).

Što se tiče privatnog sektora radno vreme zavisi od firme do firme: u ponedeljak neće raditi menjačnica Regent Opovo, butik Petar i Tina radiće dvokratno (8:00 – 12:00 i 15:00 – 19:00h), dok će pekara M&N i Hotel „Stari Banat“ u Opovu raditi normalno kao i svakog radnog dana. Apoteka BENU će raditi uobičajeno od 7h do 20h.

Ovaj datum podseća na dan kada su 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, što je ujedno značilo i njenu kapitulaciju. Nakon toga pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni, ali tek Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, koja se nalazi na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena zakonom kao prirodna retkost. Nazvan je po kraljici Nataliji Obrenović, a u botanici je poznat i kao “cvet feniks”.

Amblem se sastoji od dve zelene trake koje asociraju na lentu slavne albanske spomenice i jednog ljubičastog cveta sa pet latica. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao I na sam dan praznika. Inače, ovaj državni praznik se u republici Srbiji proslavlja od 2012. godine, a pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.