Neradan dan 11. novembra: DRŽAVNI PRAZNIK – DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

10/11/2020

DRŽAVNI PRAZNIK – DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

Opovo, 10. novembar 2020;

Povodom obeležavanja međunarodnog i državnog praznika „Dan primirja u Prvom svetskom ratu“ 11. novembar je neradan dan. U sredu neće raditi pošte, banka, ispostava RFZO Opovo, Opštinska uprava Opovo, ONB Opovo, centar za socijalni rad, škole i Brantner otpadna privreda.

U Domu zdravlja Opovo radiće dežurni lekari hitne medicinske pomoći, apoteka DZ Opovo radiće pre podne (7:00 – 14:00h), dok će u komunalnom preduzeću dežurati ekipa za vanredne intervencije i održavanja postrojenja za preradu vode (tel: 066 817 8820).

Ovaj datum podseća na dan kada su 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, što je ujedno značilo i njenu kapitulaciju. Nakon toga pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni, ali tek Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, koja se nalazi na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena zakonom kao prirodna retkost. Nazvan je po kraljici Nataliji Obrenović, a u botanici je poznat i kao “cvet feniks”.

Amblem se sastoji od dve zelene trake koje asociraju na lentu slavne albanske spomenice i jednog ljubičastog cveta sa pet latica. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao I na sam dan praznika. Inače, ovaj državni praznik se u republici Srbiji proslavlja od 2012. godine, a pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije