Pisanje naučnih i stručnih radova: OPOVAČKI BIBLIOTEKARI NA STRUČNOM USAVRŠAVANJU U PANČEVU

09/11/2019

OPOVAČKI BIBLIOTEKARI NA STRUČNOM USAVRŠAVANJU U PANČEVU

Opovo, 9. novembar 2019;

U Gradskoj biblioteci Pančevo, 6. novembra je održano stručno akreditovano predavanje na temu „Pisanje naučnih i stručnih radova ili Kako objaviti tekst u domaćoj periodici“. Predavanje je namenjeno stručnom usavršavanju zaposlenih u mesnim, školskim i specijalnim bibliotekama, te su prisustvovali i bibliotekari Opštinske biblioteke Opovo i školski bibliotekar OŠ „Dositej Obradović“ Opovo.

Bibliotekari na stručnom usavršavanju

Program obuke sastojao se od uvodnog dela, tri predavanja i praktičnog rada polaznika. U uvodnom delu prof. Goran Trailović, bibliotekar savetnik, govorio je o cilju programa akreditovanog stručnog usavršavanja, kao i o „Čitalištu: naučnom časopisu za teoriju i praksu bibliotekarstva“. Dr Gordana Stokić Simončić, profesor na Katedri za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na predavanju je ukazala na tipove naučnih radova u časopisima, strukturu radova, kriterijume za vrednovanje priloga u časopisima i samih časopisa, značaj motivacije za pisanje, recenzije i drugo, uz navođenje mnogobrojnih primera iz prakse. Izborom literature za rad, vrstama citiranja, uputstvom za citiranje, kao i stilovima, sa posebnim osvrtom na najnovije dopune koje se odnose na Čikago stil bibliografskog citiranja, bavila se dr Dragana Sabovljev. Tema predavača dr Branke Dobrosavac odnosila se na pripreme za pisanje stručnih i naučnih radova, istraživanja i korišćenje literature i arhivske građe.

Gradska biblioteka Pančevo

Polaznici su, u završnom delu obuke, u grupnom radu, praktično primenjivali naučeno i vršili analizu stručnih radova u časopisu Čitalište, i na taj način se osnažili za vrednovanje i pisanje stručnih radova, s ciljem davanja doprinosa razvoju bibliotekarstva. (J.S.)

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije