Dan narodnog jedinstva: OPOVČANI U RUSKOM DOMU

04/11/2019

OPOVČANI U RUSKOM DOMU

Opovo, 4. novembar 2019;

U Ruskom centru za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu je 1. novembra obeležen Dan narodnog jedinstva nastupom Državnog akademskog Severnog ruskog narodnog hora.

Opovčani u Ruskom domu

„Ruski dom“ toga dana je bio tradicionalno mesto susreta ruskih sunarodnika, predstavnika društvenih i kulturnih krugova zemlje, predstavnika rusko-srpskih poslovnih struktura, partnera „Ruskog doma“.

Svečanost je počela izložbom „Stvaranje ruske državnosti“ Moskovskog državnog muzejskog kompleksa Kolomensko-Izmajlovo-Ljubljino. Postavku čine fototipska izdanja jedinstvenih primeraka grafike, slikarstva, pisane reči i kartografije perioda XVII–XXI veka, koji nas vode kroz istoriju ruske države od vremena njenog nastajanja, pa sve do Revolucije 1917. godine.

Specijalan poklon povodom praznika je bio nastup Državnog akademskog Severnog ruskog narodnog hora. Tokom devet decenija postojanja, ovaj ženski umetnički ansambl koga čine hor, plesna grupa i orkestar ruskih narodnih instrumenata, daruje publici snažan duhovni naboj, lepotu istančanog pokreta, poseban šarm i neponovljiv zvuk, koji je u velikoj meri obojen posebnim severnim dijalektom. S pravom ga nazivaju „biserom kulture severnog primorja“, koji blista na koncertima širom Rusije i sveta sa nepromenljivim uspehom.

Bogat kulturno umetnički program u Ruskom domu

Jedna za drugom, pred publikom su se ređale pesme i igre iz bogate riznice kulturnog blaga Rusije. Publika nije štedela dlanove. Prosto je bilo nemoguće izdvojiti neku od numera, jer je svaka bila propraćena burnim aplauzima i ovacijama. Aplauz za aplauzom, pesma za pesmom i nemerljiv osećaj ponosa zbog povezanosti dva bratska naroda.

I naši Opovčani su imali priliku da prisustvuju ovom veličanstvenom događaju.

„Želim da se zahvalim Opštinskoj upravi Opovo, koja nam je izašla u susret i odobrila opštinski autobus za prevoz naših sugrađana i iskreno se nadam budućoj podršci i uspešnoj saradnji vezano za promovisanje manifestacija usmerenih na produbljivanje prijateljskih i kulturnih odnosa između Srba i Rusa i na teritoriji naše opštine“ izjavila je Žanna Knežević ispred Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije „Srbija u srcu – Rusija u duši“ Opovo.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije