Bajke detinjstva 2019: DODELA NAGRADA I CEREMONIJA ZATVARANJA

01/11/2019

DODELA NAGRADA I CEREMONIJA ZATVARANJA

Opovo, 31. oktobar 2019;

U svečanoj sali Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Opovu održana je ceremonija povodom zatvaranja festivala „Nedelja ruskog dečjeg filma BAJKE DETINJSTVA 2019“.

Prva nedelja ruskog filma održana je u Kulturnom centru Opovo u trajanju od 17 – 20 . septembra 2019. godine. Na festivalu je prikazano pet filmova, koje je videlo do 1000 dece predškolskog, školskog i srednjoškolskog uzrasta.

Na svečanoj ceremoniji pored dodele diploma, nagrada i zahvalnica učesnicima pratećih događaja đaci osnovnih škola su imali prilike da pogledaju edukativni filmić, koji su u okviru majstorskih kurseva nastavnika animacionog studija Julije Danilović – kreativne radionice „Stvaramo sami animirani film“ na temu „Upoznavanje sa ruskim običajima i ruskim tradicijama“ režirale učenice VII. razreda Osnovne škole iz Opova: Tatjana Veljanovski, Ana Jovanov, Milica Mosić, Isidora Ninkov, Iva Krivokuća i Aleksandra Jana Milenković.

Pobednice Literarnog takmičenja su pročitali svoja autorska dela: „Bajka“, koju je napisala Danijela Tadić iz VII-2 razreda OŠ „Dositej Obradović“ Opovo (nastavnica Anita Milanov) i „Začarano drvo“ – Andrea Smić iz VII-3 razreda IO „Olga Petrov“ Baranda (nastavnik Dragomir Burnać). Najavljeno je da prvoplasirane radove će biti objavljeni u srpskom časopisu „Svetosavsko zvonce“ i prevedeni na ruski jezik – u ruskom pravoslavnom časopisu „Slavjanka“. Na taj način će proslaviti i našu školu iz male opštine Opovo.

Žanna Knežević je ispred Udruženja sunarodnika i prijatelja Rusije „Srbija u srcu – Rusija u duši“ iz Opova, kao organizator ovog kulturnog događaja, se zahvalila svim učesnicima na interesovanju i učešću na svim pratećim događajima i pozvala da i ubuduće učestvuju u sličnim aktivnostima.

Školarci i nastavnici sa teritorije opštine Opovo, saradnici i partneri ove manifestacije su prisustvovali programu u okviru koga su se predstavili naši gosti iz Udruženja rusa i njihovih potomaka „Romaška“ iz Pančeva i mažoretkinje „Pančevačke lavice“ sa koreografijom kao na teme ruskih narodnih motiva, tako i svetski poznati numere iz filma „Meri Popins“, „Koračnica pobednika“, „Kokice“ iz serijala „Mapet šou“, „Kupidon“…

Svi prisutni su imali priliku da pogledaju film međunarodnog animiranog projekta „Multi-most. Rusija-Srbija“, u kome su deca iz Rusije smišljala i stvarala filmove na srpske teme na osnovu srpskih pesama, a deca iz Srbije su stvarala filmove na ruske teme na osnovu ruskih pesama.

Na kraju manifestacije Žanna Knežević se obratila đacima sa porukom: „Draga deco, svi ste bili zaista divni, vredni, marljivi i uporni, baš kao i junaci ruskih bajki. I želim da vam dam iskreno uputstvo: čitajte bajke, slušajte audio bajke, gledajte bajke, jednom rečju – uživajte uz bajku, neka bajka postane vaš prijatelj u odrastanju. Nikad ne gubite nadu, budite maštovite. Sledite odlučno vaše junake iz bajke, usmereni ka pravom cilju uz shvatanje vrednosti i pouke bajke. Želim vam da kroz sve strahove, prepreke i neuspehe, ako se nađu na putu odrastanja, prođite sa lakoćom bajke, sa sigurnošću da na kraju vas čeka srećan kraj ili pravo rešenje. A kad odrastete u zrelu osobu sačuvajte u sebi takve vrednosti kao iskrenost, dobrota, poštenje, vedrina duha, marljivost, upornost. To se na kraju isplati. I neka vas bajka prati celog života. Hvala vam!“

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije