Posredan uticaj obrazovnih ustanova u porastu nataliteta: SARADNJA ŠKOLE SA NVO I DOMOVIMA ZDRAVLJA

05/10/2019

SARADNJA ŠKOLE SA NVO I DOMOVIMA ZDRAVLJA

Projekat „Briga o deci i problem nataliteta u opštini Opovo“ sufinansiran je od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama“

Opovo, 04. 10. 2019;

Osnovna škola je ustanova čiji je zadatak prvenstveno obrazovanje dece, ipak, osim konkretnih nastavnih programa, ova pedagoška ustanova ima i ulogu u razvoju kulturne svesti kod dece i izvođenju na pravi životni put.

Kako bismo jasnije sagledali sliku o značaju škole u društvenom životu i demografskoj slici društva razgovarali smo sa direktorkom Osnovne škole “Dositej Obradović” iz Opova Milicom Cucom.   

– Imajući u vidu da se u osnovnoj školi obrazuju učenici uzrasta do 15 godina, škola nije u prilici da direktno utiče na problem nataliteta. Ipak, škola posredno daje značajne informacije koje predstavljaju osnov za kasniji konkretniji rad u ovoj oblasti – objasnila je Cuca.

Saradnja sa NVO Glas Opova i OŠ Dositej Obradović

Koje su to konkretne informacije?
– Tako se na primer, u okviru nastavnih programa različitih predmeta mogu sresti oblasti u kojima se govori o porodici, higijeni, polnim bolestima, trudnoći (biologija)… O stanovništvu, natalitetu i razlikama u raznim oblastima i državama (geografija)… O različitoj brojnosti porodica u ranijim periodima i danas (istorija)…
– nastavila je priču direktorka škole.

Osim formalnog, da li postoje još neki drugi oblici obrazovanja dece?

Pored navedenog, u školi se povremeno realizuju i različiti oblici neformalnog obrazovanja od strane nekih NVO i zvaničnih institucija (Dom zdravlja). Cilj ovakvih oblika rada jeste pružanje informacije o zaštiti od polno prenosivih bolesti i promovisanje zdravih stilova života, što opet može biti u vezi sa natalitetom – poručila je direktorka. 

Ipak, situacija u državi, ali i u opštini Opovo nije sjajna. Kao što smo i govorili borba za povećanje nataliteta tek je počela, tako da su konkretni rezultati još uvek daleko. Podaci koji govore o trenutnoj slici nataliteta su veoma loši.
– A ako se analiziraju podaci o broju upisanih učenika u škole u Opovu, Barandi, Sakulama i Sefkerinu za period od 2012 do 2019. godine, vidljivo je smanjenje broja učenika, što.direktno pokazuje pad nataliteta – poručila je direktorka.

UPIK Opovo u gostima školi Dositej Obradović


Koji su konkretni podaci, odnosno koliko dece pohađa  opovačku Osnovnu školu?

– Konkretno, 2002. godine u sva četiri mesta opštine Opovo školu je pohađalo 1063 učenika, a tekuće 2019. godine 857 učenika –  završila je priču direktorka škole Milica Cuca.

Jasno je da ove godine čak 206 učnika manje pohađa školu u opštini u odnosu na pre 17 godina. Moglo bi se reći da je to čak sedam, ili osam odeljenja manje.

Zabrinjavajući podatak!

OŠ Dositej Obradović

Igor Vujić

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije