Zavod za javno zdravlje Pančevo: ЕPIDЕMIОLОŠKА SITUАCIЈА GRОZNICЕ ZАPАDNОG NILА NА TЕRITОRIЈI RЕPUBLIKЕ SRBIЈЕ U 2019. GОDINI

image_pdfimage_print

ЕPIDЕMIОLОŠKА SITUАCIЈА GRОZNICЕ ZАPАDNОG NILА NА TЕRITОRIЈI RЕPUBLIKЕ SRBIЈЕ U 2019. GОDINI

Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i laboratorijskih kriterijuma na teritoriji Republike Srbije za poslednje dve nedelje registrovano je šest slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, odnosno, do 10.09.2019. godine prijavljeno je ukupno 13 slučajeva sa jednim smrtnim ishodom koji se može dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila, u Beogradu, kod osobe ženskog pola, starosti 84 godine, sa pridruženim hroničnim oboljenjima.

Slučajevi su prijavljivani sa teritorije Grada Beograda (9), Severnobanatskog (1), Kolubarskog (1), Podunavskog (1) i Braničevskog (1) okruga.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca. Prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj obolelih osoba se prijavljuje tokom avgusta meseca. Da bi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila bio potvrđen kod pacijenta, uz ispoljenu kliničku sliku neuroinvazivnog oblika bolesti (meningitis, encefalitis, meningoencefalitis), neophodno je da se potvrdi prisustvo odgovarajućih antitela u likvoru kod obolelog pacijenta.

Do 05.09.2019. godine u zemljama Evropske unije u humanoj populaciji registrovano je 226 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, i to u: Grčkoj (156), Rumuniji (25), Kipru (14), Italiji (14), Mađarskoj (11), Bugarskoj (4), Austriji (1) i Francuskoj (1). U Turskoj je prijavljeno sedam slučajeva i u Severnoj Makedoniji jedno obolevanje od groznice Zapadnog Nila. U istom periodu u zemljama EU registrovani su smrtni ishodi koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila, i to u: Grčkoj (14), Rumuniji (3) i Kipru (1) i Italiji (1).