OŠ „Dositej Obradović“ Opovo: POMOZI NA PRAVI NAČIN

image_pdfimage_print

POMOZI NA PRAVI NAČIN

Opovo, 24. maj 2019;

U sredu, 22. maja, u biblioteci OŠ „Dositej Obradović“ u Opovu, održano je edukativno predavanje „Pomozi na pravi način“ u trajanju od dva školska časa. Gosti su bili članovi Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin: Nenad Vukeljić, predsednik, zatim Marija Dudaš, Zlatoja Ludoški, kao i Radmila Marinković, sekretar.

Predavanju su prisustvovali učenici dva odeljenja četvrtog i dva odeljenja šestog razreda škole u Opovu, ukupno oko 80 učenika, sa učiteljicama, nastavnicom srpskog jezika i bibliotekarkom škole, a goste su pozdravile i direktorka i pomoćnica direktorke.

Cilj predavanja je bio posvećen inkluziji slepih i slabovidih u svakodnevni život, te su učenici upoznati sa načinom čitanja i pisanja slepih osoba, zvučnim knjigama, mogućnostima za obrazovanje, kretanje i snalaženje u prostoru, videli Brajevo pismo, Bukvar urađen Brajevim pismom, informisani o ulogama „belog štapa“, pasa vodiča, različitih pomagala, a date su i preporuke na koje sve načine mogu osobe koje vide da pomognu osobama koje su slepe ili slabovide… Predavanje je izazvalo interesovanje đaka, te su na kraju edukacije učenici postavljali različita pitanja prisutnim gostima.

U najavi je sledeće predavanje planirano da se održi u izdvojenom odeljenju u Sakulama.