Grb i zastava: ZVANIČNO PREDSTAVLJENI SIMBOLI OPŠTINE OPOVO (VIDEO)

22/05/2019

ZVANIČNO PREDSTAVLJENI SIMBOLI OPŠTINE OPOVO

Opovo, 22. maj 2019;

Svečanom manifestacijom i osveštavanjem, danas su u centru Opova zvanično predstavljeni grb i zastava Opštine Opovo. Zastavu su na jarbol podigli predsednik opštine dr Zoran Tasić i direktor JP „Mladost“ Opovo Dragan Živković.

Parohijski sveštenik iz Opova i arhijerejski namesnik Saša Čatlajić izrazio je zadovoljstvo što je naša opština dobila simbole izarzivši želju da zastava krasi i hram u Opovu, dok je predsednik opštine dr Zoran Tasić istakao da je naša opština konačno dobila zvanični grb i zastavu prvi put od svog osnivanja.

Od formiranja 1953. godine, Opština Opovo nema zvaničan grb i zastavu. Neformalno je korišćen stilizovani znak galerije, ali naša opština je decenijama bila jedina lokalna samouprava u Vojvodini bez zvaničnih simbola. Ove godine konačno je raspisan konkurs za grb i zastavu Opštine Opovo. Od pristiglih predloga, komisija je dala mišljenje, a Opštinsko veće i Skupština usvojili idejno rešenje našeg sugrađanina iz Opova Alekse Savulova.

Štit u gotskom stilu podeljen je horizontalno u dva polja. Gornje polje je podeljeno vertikalno na dva polja. U crvenom polju je zlatni lav, simbol Banata, u plavom polju je figura Sv. Nikole, zaštitnika Opštine Opovo.

U gornjem delu zelenog polja je roda, koja simbolizuje očuvanje životne sredine, bogatstvo biodiverziteta opštine, a u narodnoj tradiciji je simbol plodnosti i vernosti. Najveća populacija roda nalazi se upravo u Potamišju, gde naša opština prednjači sa preko 80 aktivnih gnezda. Četiri klasa simbolizuju četiri mesta koja čine našu opštinu.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije