Inspekcija za zaštitu životne sredine: SPROVEDENA AKCIJE SUZBIJANJA KRPELJA

24/04/2019

SPROVEDENA AKCIJE SUZBIJANJA KRPELJA

Opovo, 24. april 2019
Posle jučerašnjeg odlaganja, danas je sprovedena najavljena akcija suzbijanja krpelja na teritoriji opštine Opovo. Redovnim prolećnim tretiranjem krpelja, kao što je  predviđeno, obuhvaćene su zelene  javne površine i priobalje u sva četiri naseljena mesta. Dezinsekciju je sprovela DDD služba „Veterinarske stanice Pančevo“ insekticidom EXIT 100 EW.

Suzbijanje krpelja se sprovodi kao preventivna mera u cilju kontrole i smanjenja broja krpelja u našem neposrednom okruženju. Proleće i toplije vreme pogoduju njihovom razmnožavanju, tako da je i njihov broj  najveći u  periodu april-maj.Najviše ih ima na  travnatim površinama i u blizini šuma.

Krpelji, najčešće iz rodova Dermacentor, Rhipicephalus i Ixodes, prenosioci su nekih parazitarnih bolesti od kojih su najrasprostranjenije Lajmska bolest kod ljudi i piroplazmoza kod pasa. Lajmsku bolest karakteriše se lokalna upala na mestu ujeda krpelja sa izraženim crvenilom na koži koje se širi, upala  nerava, zglobova , meningitis ili miokarditis u težim slučajevima. Piroplazmoza pasa praćena je povišenom temperaturom, žuto prebojenim sluzokožama, mokraćom boje piva i kako bolest napreduje, poremećajem opšteg stanja jer uzročnik razara eritrocite sa posledičnim komplikacijama i uginućem ukoliko se životinja ne leči.

Upravo iz tih razloga, nadležna služba opštine Opovo redovno sprovodi akciju suzbijanja krpelja upravo u ovom periodu i kao pripremu izletišta i šetališta pre uskršnjih i prvomajskih praznika.

                                                                                  Inspektorka za zaštitu životne sredine

  dr vet.med. Marina Mitrović

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije