Regionalni festival Ruska pesma: U REVIJALNOM DELU NASTUP HORA OPOVAČKE ŠKOLE

U REVIJALNOM DELU NASTUP HORA OPOVAČKE ŠKOLE

Opovo, 15. april 2019;

U Gimnaziji „Laza Kostić“ u Novom Sadu 13. aprila je održan V festival „Ruska pesma” – regionalni konkurs. Cilj festivala je podrška i razvoj interesovanja za istoriju i kulturu Rusije, ruski jezik, pružanje prilike učesnicima da demonstriraju svoje veštine izvođenja, poznavanje ruskog jezika, kulture i običaja, popularizacija stvaralaštva mladih. Organizatori festivala su Koordinaciono veće ruskih sunarodnika u Republici Srbiji uz podršku Predstavništva Rossotrudničestvo u Republici Srbiji i Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom” u Beogradu.

Publici su se predstavili školarci iz šest vojvođanskih osnovnih škola. Aplauzima su dočekani i ispraćeni sa bine dečiji horovi iz grada domaćina Novog Sada, kao i mališani iz Vrbasa, Beočina, Sremskih Karlovaca, Nove Pazove, a u revijalnom delu nastupio je hor Osnovne škole „Dositej Obradović” Opovo. Učenici su prvi put predstavljali školu i opštinu Opovo. Hor je nastupio pod rukovodstvom nastavnika muzičke kulture Dorela Marjanua, uz pomoć nastavnice ruskog jezika Jelene Nedeljkov i podršku direktorke škole. Hor od 25 đaka (od V do VIII razreda) otpevao je dve pesme na ruskom jeziku „Pesmica o letu” i „Zajedno je veselo koračati” uz klavirsku pratnju Viktora Lalića, učenika VIII razreda i pratnju na gitari Davida Kneževića, učenika VI razreda. Naši osnovci su se svojim glasovima predstavili izvođenjem ovih pesama na ruskom jeziku sa lakoćom, kao da im je upravo ruski jezik maternji.

oznor

Iako festival, koji popularizuje ruski jezik i kulturu među osnovcima, ima takmičarski karakter, sve okupljene u svečanoj sali Gimnazije „Laza Kostić” spojila je ljubav prema Rusiji i muzici. „Ovo je praznik radosti, ovo je praznik drugarstva”, istakla je predsednica Udruženja sunarodnika i prijatelja Rusije „Srbija u srcu – Rusija u duši” Žanna Knežević.

O prvoplasiranom horu ovog raspevanog takmičenja odlučiće tročlani žiri, dok će pobednička numera, 1. juna u beogradskom Ruskom domu biti pesma posvećena srpskom princu, monahu, književniku i prvom arhiepiskopu nezavisne Srpske pravoslavne crkve – Svetom Savi.