Inspekcija za zaštitu životne sredine: POŽAR NA SAKULSKOJ DEPONIJI, VANREDNI INSPEKCIJSKI PREGLED

05/04/2019

POŽAR NA SAKULSKOJ DEPONIJI, VANREDNI INSPEKCIJSKI PREGLED

Sakule/Opovo, 5. april 2019;

Zbog jakog vetra koji duva cele sedmice vatra na sakulskoj deponiji tinja već treći dan. Pored vetra otežavajuća okolnost su žarišta koja godinama tinjaju u dubokim slojevima deponije. Vatrogasci su locirali i izvršili gašenje otvorene vatre, a izvršen je i vanredni inspekcijski pregled od strane resornih opštinskih inspekcija, koje su dale saopštenje za javnost koje vam prenosimo:

– U ranim jutarnjim satima 3. aprila prijavljen je požar na neuređenoj deponiji-smetlištu u Sakulama na koju “Brantener otpadna privreda” doo odlaže komunalni otpad sakupljen u sva četiri naseljena mesta opštine Opovo. Odmah je upućena vatrogasna ekipa koja je izvršila gašenje otvorene vatre.

U vanrednom inspekcijskom nadzoru konstatovano je da se zbog jakog vetra rasplamsala tinjajuća  vatra prisutna u dubokim slojevima deponije koju je pre dve godine izazvalo lice poznato policiji. Na samoj deponiji zapaženo je  nekoliko malih žarišta otvorenog plamena i dim zbog tinjajuće vatre na obodu deponije u dužini od oko 100 metara.

Za slučajeve deponija koje gore karakteristično je da problem traje godinama zbog specifične slojevitosti koja onemogućava potpuno gašenje vatre i koja se povremeno raspaljuje prilikom jakog vetra ili visokih temperatura. Način rešavanja ovog problema je nasipanje debeljeg sloja zemlje i njeno razastiranje što je  rešenjem inspektora i naloženo.

Takođe, problem u vezi deponije  koji se godinama ponavlja su kese koje vetar raznosi što je pravo ruglo u našoj okolini.Godinama unazad to smo rešavali na različite načine, organizovanjem akcija čišćenja, podizanjem ograde i angažovanjem radnika “Brantnera”. U pitanju je svakako neuređena deponija koja ne ispunjava zahtevane standarde za tu namenu i zbog toga su problemi koji se javljaju teško rešivi.

Za ponedeljak, 8. april zakazan je sastanak stručnog tima Opštinske uprave Opovo i predsednika opštine koji će se potuditi da pronađe najbolje rešenje gorućih problema  u praktičnom smislu kao i u pravnom smislu vezano za ugovor sa “Brantner otpadna privreda” doo kome su 2009. godine povereni poslovi održavanja čistoće na teritoriji opštine. 

Inspektorka za zaštitu životne sredine

dr vet. med. Marina Mitrović

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije