Inspekcija za zaštitu životne sredine: PRAVILNOM UPOTREBOM SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA ZA SPREČAVANJE TROVANJA PČELA

20/03/2019

PRAVILNOM UPOTREBOM SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA ZA SPREČAVANJE TROVANJA PČELA
Opovo, 20. Mart 2019;

Za očuvanje prirodne ravnoteže neophodno je očuvanje harmonije među svim živim bićima u prirodi.
Pčele na planeti postoje već više od milion godina. One nam blagodatno daju med, matični mleč, polen, pčelinji vosak i najvažnije, učestvuju u oprašivanju biljaka u čemu je  njihov nemerljiv značaj u očuvanju ekosistema i biodiverziteta u celini.

Svojim delovanjem čovek  narušava prirodni poredak I ugrožava opstanak živog sveta. Nesavesnom i nestručnom upotrebom sredstava za zaštitu bilja svake godine postoji opasnost od delimičnog ili potpunog uništenja pčelinjh društava.

U tom smislu, Uprava za zaštitu bilja Ministarsva poljoprivrede, šumarstva I vodoprivrede  dala je preporuku poljoprivrednicima za pravilnu upotrebu sredstava za sprovođenje mera zaštite bilja na način koji ne ugrožava pčele i pčelarstvo: 1) Tretiranje se uvek vrši u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima; 2) Zabranjeno je tretirati voćnjak, uljanu repicu, suncokret u punom cvetu; 3) Pčele su najosetljivije na insekticide i zbog toga treba koristiti one čije je delovanje kraće,manje su opasni fungicidi, akaricidi i herbicidi; 4) Ugroženi su pčelinjaci na udaljenosti od 5 km od tretirane površine; 5) Obavezno je obavestiti pčelare o tretiranju i čitati uputstva za primenu sredstava za zaštitu bilja.

Pčelari moraju: 1) Sarđivati sa poljoprivrednim proizvođačima – voćarima i ratarima; 2) Obeležiti svoje košnice i pčelinjake postavljanjem table sa adresom i brojem telefona; 3) Upoznati delovanje sredstava za zaštitu bilja na pčele.

Korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni su da vode evidenciju o svako tretiranju bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata na osnovu čl.64 Zakona o zaštiti bilja.Za nepoštovanje odredbi propisanih ovim zakonom predviđene su kazne a inspekcijski nadzor sprovodi Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja. Pored propisanih kazni nesavesni korisnici sredstava za zaštitu bilja moraju da nadoknade štetu koju prouzrokuju pčelarima trovanjem pčela.

Zato je neophodna dobra saradnja pčelara, voćara, vinogadara, ratara, povrtara kao preduslov za postizanje dobrih prinosa i zaštitu pčela.

Inspektorka za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo dr vet.med. Marina Mitrović

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije