Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: DANAS JE MEĐUNARODNI DAN VRABACA

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN VRABACA

Opovo, 12. mart 2019;

Danas se obeležava Međunarodni dan vrabaca s ciljem da se javnosti skrene pažnja na važnu ulogu i značaj očuvanja te vrste ptica, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U Srbiji se gnezde tri vrste vrabaca – pokućar, poljski i španski vrabac i sve tri vrste žive u blizini ljudi i zavisne su od ljudskih aktivnosti kao što su poljoprivreda, izgradnja objekata i uređenja prostora, pre svih zelenila.

Za razliku pokućara i poljskog, španski vrabac je u Srbiji vrlo retka vrsta, a njegovo gnežđenje je zabeleženo u Sakulama 2012. i 2013. godine.

Vrabac pokućar je nezvanični simbol Grada Beograda, a njegov lik je korišćen za maskotu Univerzijade 2009. godine u Beogradu.

Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica, početkom godine u Srbiji živi oko pet miliona, a krajem leta, nakon gnežđenja, populacija vrabaca u Srbiji naraste na oko 10 miliona jedinki.

Broj vrabaca ili kako ih još nazivaju dživdžani, u Srbiji se smanjuje zbog promene stila gradnje objekata, smanjenja broja stoke čiju hranu koriste i vrapci, kao i zagađenja vazduha i voda.

„Vrapcima može pomoći postavljanjem kućica za gnežđenje, pažljivim planiranjem i održavanjem zelenila, zimskom prihranom i zaštitom od domaćih mačaka koje su im u selima i gradovima najveći neprijatelj“, piše u saopštenju.