Blogerka na selu: IT EDUKACIJOM DO PROMOCIJE PROIZVODA I USLUGA

IT EDUKACIJOM DO PROMOCIJE PROIZVODA I USLUGA

Pančevo, 11. mart 2019;

U južnobanatskim selima u okolini Pančeva, krajem prošle godine počeo je da se realizuje projekat “Blogerka na selu”, koji je već samim svojim imenom privlačio stanovnice Kačareva, Jabuke, Omoljice, Ivanova i Banatskog Brestovca. Jedan je od samo deset projekata iz cele Srbije odobrenih u okviru programa za ekonomsko osnaživanje žena na selu, i implementira ga Pančevačka asocijacija za održivi razvoj, uz finansijsku podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

„Žene koje žive na selu, u daleko su lošijem položaju od onih u gradu. Samo 12% njih vlasnice su kuća u kojima žive, veliki broj njih nema regulisano penzijsko i zdravstveno osiguranje, nezaposlene su i finansijski zavisne od muških članova porodice. Ovim projektom želimo da, koliko je to moguće, promenimo ovu sliku, jer ćemo ženama na selu predstaviti nova IT zanimanja, kao što su bloger, vloger i youtuber. To je zapravo način da putem interneta prikažu potencijalnom tržištu nešto od onoga čime se one inače bave, kao što je ručni rad, priprema hrane, kolača, tradicionalni zanati, i tome slično. Na taj način, nešto što je danas hobi ili svakodnevni posao u kući, može da postane ozbiljan posao, koji bi doneo dodatnu zaradu.“ – ukratko nas je sa projektom upoznao Branislav Nikolić, menadžer projekta Blogerka na selu.

Osnovne aktivnosti su treninzi i seminari tokom kojih se žene iz ovih mesta upoznaju sa mogućnostima koje im pruža internet, kao i prilikama za dodatnu zaradu. Nakon što je projekat promovisan u svih pet sela, u njegovu realizaciju uključila su se udruženja žena: Etno kutak iz Kačareva, Zlatna jabuka iz Jabuke, Omoljčanke iz Omoljice, udruženje Bonaz Šandor iz Ivanova i Sose iz Banatskog Brestovca.

„Uvidele smo koliko jedan ovakav projekat može da bude koristan, ne samo za članice našeg udruženja, već i za sve žene u mestu.“ – rekla nam je Zora Čubrić, predsednica udruženja Etno kutak iz Kačareva – „Mi smo veoma aktivne u udruženju, učestvujemo na raznim manifestacijama, realizujemo manje projekte, proizvodimo etno proizvode i tradicionalna jela. Projekat Blogerka na selu pokazao nam je kako da svoje proizvode ponudimo na tržištu, ali ne samo lokalnom, već mnogo šire.“

Projekat Blogerka na selu ralizovan je od oktobra meseca 2018.g. do marta meseca ove godine i u tom period je preko 100 devojaka i žena iz seoskih sredina edukovano za korišćenje IT tehnologije u cilju promovisanja svojih proizvoda i usluga.