Finale nacionalne etape konkursa „Živa klasika“: DAVID KNEŽEVIĆ IZ OPOVA OSVOJIO PRVO MESTO

09/03/2019

DAVID KNEŽEVEIĆ IZ OPOVA OSVOJIO PRVO MESTO

Opovo, 9. mart 2019;

U Ruskom centru za nauku i kulturu u Beogradu, 1. marta je odžano finale nacionalne etape takmičenja «Živa klasika», koja je posvećena Svetskom danu pisaca. Međunarodni konkurs mladih deklamatora proze «Živa klasika» je takmičenje u čitanju odlomaka iz proznih dela ruskih i stranih pisaca na ruskom jeziku. Konkurs se organizuje u cilju promocije i očuvanja ruskog jezika, popularizacije ruske kulture u inostranstvu. Usmeren je na razvoj međunarodne saradnje u oblasti obrazovanja i kulture. Svake godine u projektu učestvuje više od 2,5 miliona učenika iz 85 regiona Rusije i iz 80 zemalja sveta. U okviru takmičenja, učesnici uzrasta od 10 do 17 godina glumački izvodili odlomke iz svojih omiljenih proza.

Ove godine, 22 učenika je prošlo u finale u Srbiji, a u nastupu na pozornici Ruskog doma, u okviru nacionalne etape je učestvovalo 15 učenika. Deca su čitala dela Bulgakova, Tolstoja, Ilfa, Petrova, Iakovleva, Turgenjeva, Melihana itd.

Učesnici su se takmičili u tri kategorije: deca iz ruskih porodica koji žive u inostranstvu; deca iz bilingvalnih porodica i deca koja izučavaju ruski jezik kao strani. Boravkom u «Artek»  nagrađena su tri pobednika (po jedan iz svake kategorije).

David Knežević, učenik VI-2 razreda Osnovne škole «Dositej Obradović» iz Opova predstavio se odlomkom Konstantina Melihana «Zaslužena ocena» i osvojio I mesto u finalu nacionalne etape konkursa u kategoriji deca iz bilingvalnih porodica, kao pobednik regionalne selekcije nastupiće u finalu međunarodne etape konkursa, koji će biti održan u Međunarodnom dečjem centru «Artek» na Krimu (Rusija), gde će se pojaviti kao predstavnik naše škole i naše opštine Opovo. Poželimo našem Davidu uspeh na daljem takmičenju.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije