Finale nacionalne etape konkursa „Živa klasika“: DAVID KNEŽEVIĆ IZ OPOVA OSVOJIO PRVO MESTO

DAVID KNEŽEVEIĆ IZ OPOVA OSVOJIO PRVO MESTO

Opovo, 9. mart 2019;

U Ruskom centru za nauku i kulturu u Beogradu, 1. marta je odžano finale nacionalne etape takmičenja «Živa klasika», koja je posvećena Svetskom danu pisaca. Međunarodni konkurs mladih deklamatora proze «Živa klasika» je takmičenje u čitanju odlomaka iz proznih dela ruskih i stranih pisaca na ruskom jeziku. Konkurs se organizuje u cilju promocije i očuvanja ruskog jezika, popularizacije ruske kulture u inostranstvu. Usmeren je na razvoj međunarodne saradnje u oblasti obrazovanja i kulture. Svake godine u projektu učestvuje više od 2,5 miliona učenika iz 85 regiona Rusije i iz 80 zemalja sveta. U okviru takmičenja, učesnici uzrasta od 10 do 17 godina glumački izvodili odlomke iz svojih omiljenih proza.

Ove godine, 22 učenika je prošlo u finale u Srbiji, a u nastupu na pozornici Ruskog doma, u okviru nacionalne etape je učestvovalo 15 učenika. Deca su čitala dela Bulgakova, Tolstoja, Ilfa, Petrova, Iakovleva, Turgenjeva, Melihana itd.

Učesnici su se takmičili u tri kategorije: deca iz ruskih porodica koji žive u inostranstvu; deca iz bilingvalnih porodica i deca koja izučavaju ruski jezik kao strani. Boravkom u «Artek»  nagrađena su tri pobednika (po jedan iz svake kategorije).

David Knežević, učenik VI-2 razreda Osnovne škole «Dositej Obradović» iz Opova predstavio se odlomkom Konstantina Melihana «Zaslužena ocena» i osvojio I mesto u finalu nacionalne etape konkursa u kategoriji deca iz bilingvalnih porodica, kao pobednik regionalne selekcije nastupiće u finalu međunarodne etape konkursa, koji će biti održan u Međunarodnom dečjem centru «Artek» na Krimu (Rusija), gde će se pojaviti kao predstavnik naše škole i naše opštine Opovo. Poželimo našem Davidu uspeh na daljem takmičenju.