Srbija u srcu – Rusija u duši: U PANČEVU JE PROSLAVLJEN RUSKI PRAZNIK MASLENICA

07/03/2019

U PANČEVU JE PROSLAVLJEN RUSKI PRAZNIK MASLENICA

Opovo, 7. mart 2019;

U Dvorani Apolo u Pančevu uz bogat kulturno-umetnički program, ali i nezaobilazne palačinke i ruski čaj, u organizaciji Udruženja Rusa, potomaka i prijatelja “Romaška” obeležen je ruski verski praznik Maslenica, sličan srpskim Pokladama. U gostima su bili prijatelji iz Udruženja Rusa «Kadetski korpus» iz Beograda, Predsednik nacionalnog saveta Ruske manjine Leonid Kamp, prijatelji-bugari iz Udruženja «Šopsko Oro» i, kao domaćin, naše Udruženje «SRBIJA U SRCU – RUSIJA U DUŠI» iz Opova je učestvovalo u proslavi Maslenice. Organizatori su pozvali sve građane da dođu i da se upoznaju sa ovom široko rasprostranjenom tradicijom. Palačinke su, kako im tepamo «blinčiki», glavni simbol Maslenice. Jesti palačinke za maslenicu smatra se važnim ritualom. Rusi smatraju da sa svakim zalogajem palačinke dobijaju energiju sunca. Palačinke označavaju sunce i simbolizuju završetak zime i početak proleća.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U duhu pravoslavnog praznika mlade solistkinje iz ansambla «Romaška» iz Pančeva, Asja i Katja Bogdanović otvorile su kulturno-umetnički program pesmom “Maslenica” uz pratnju na gitari mladog muzičara iz Opova – Davida Kneževića.

Na pozornici dvorane ansambl «Romaška» je izvodio popularne ruske narodne plesne igre: «Valenki», «Korobejniki» i, naravno, «Maslenica».

Jedna za drugom su se smenjivale plesne numere i igara za decu i odrasle: skidanje kape suparniku, precizno bacanje palačinki u tepsiju, skakanje u džakovima, vuča konopca, najbrže pojedena palačinka. Bilo je zabavno! Uživali su i učesnici, i publika.

U drugom delu programa, posle koncerta, svi su imali priliku da probaju ruske palačinke sa medom, koje su uz ruski čaj, glavni simboli ovog praznika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovaj praznik se tradicionalno obeležava u Rusiji od 4. do 10. marta i slave ga gotovo svi Rusi. Inače, Maslenice su slične srpskim Pokladama, koje su u poslednje vreme, na žalost, zaboravljene među narodom.

Prema rečima predsednika Udruženja «SRBIJA U SRCU – RUSIJA U DUŠI» Opovo Žanne Knežević, cilj manifestacije koja se održava na dan kada se slave dva pravoslavna praznika Poklade i Maslenica, je negovanje bratskih odnosa sa «pravoslavnom braćom», kao i upoznavanje sa našom tradicijom i običajima. Cilj manifestacije je razvijanje bratskih odnosa između dva naroda, što prisnije.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije