Projekat SAZNAJ, PRIMENI, UŠTEDI: EDUKATIVNA PREDAVANJA ZA OSNOVCE

06/12/2013

EDUKATIVNA PREDAVANJA ZA OSNOVCE
DSC_0076 - Copy Sakule/Baranda/Opovo, 06. decembar 2013
Tokom današnjeg dana predavači UG „Glas Opova“ održali su učenicima osnovnih škola u u Sakulama, Barandi i Opovu, prezentacije edukativnog programa u sklopu projekta SAZNAJ, PRIMENI, UŠTEDI“. U pitanju je projekat iz okvira konkursa Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine čija je tema unapređenje saznanja dece predškolskog uzrasta, kao i učenika osnovnih i srednjih škola na području AP Vojvodine o obnovljivim izvorima i efikasnom korišćenju energije.
Najvećim delom projekat je sufinansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, a realizaciju projekta je finansijski pomogla i naša lokalna samouprava. DSC_0126 - CopyOrganizator i realizator projekta UG „Glas Opova“, pored Pokrajinskog sekretarijata i lokalne samouprave posebno se zahvaljuje OŠ „Dositej Obradović“, koja je kao strateški partner aktivno učestvovala u ovom projektu. Inače, osim neposrednog kontakta sa učenicima prilikom predavanja, projekat obuhvata interenet prezentacije, medijsku kampanju, štampanje i distribuciju edukativnih lifleta.
Na današnjim predavanjima učestvovali su učenici petih i šestih razreda. Ovaj uzrast je ciljno odabran, pre svega iz funkcionalnih razloga. Predavanja su se satojala iz tri celine, koje su predstavili tri predavača: ekološki aktivista Čeda Vučković, student elektrotehnike Nenad Šiler i dipl. ing. arhitekture Dragan Jevtić.
DSC_0111 - CopyU uvodnom predavanju Vučković je naše osnovce upoznao sa značajem i posledicama nekontrolisane emisije ugljen – dioksida u atmosferu usled sagorevanja fosilnih goriva, efektu staklene bašte, golobalnom zagrevanju temperature i klimataskim promenama. Budući inženjer elektrotehnike Nenad Šiler je govorio o načinima uštede prilikom korišćenja raznih kućnih aparata i goriva, dok je Dragan Jevtić imao posebno zanimljivu prezentaciju na temu racionalnog korišćenja energije u arhitekturi. Predavanja su slikovito ilustrovana powerpoint prezentacijom, a svim učesnicima su podeljeni edukativni lifleti.
DSC_0133 - CopyUG Glas Opova je pored predavanja postavio i baner na svojoj internet stranici koji vodi ka web prezentaciji projekta gde će i ostali osnovci koji možda nisu čestvovali na predavanjima moći da vide teme i objašnjenja iz ove oblasti.

-Zadovoljni smo interesovanjem osnovaca i efektima koje je na njih ostavilo predavanje. Mišljenja smo da je ova oblast nedovoljno zastupljena, a svako novo saznanje nije na odmet. Moja generacija nije imala priliku da ima adekvatnu edukaciju sa ovom tematikom, a mi na ovaj način želimo da probudimo svest kod mladih i ukažemo na značaj ove vrlo važne problematike. Pored toga želeo bih da se zahvalim svima koji su u projektu učestvovali i na neki način pomogli, prvenstveno, pokrajinskom sekretarijatu za energetiku i mineralne sirovine koji je u ovo teško vreme uspeo da raspiše konkurs sa ovom temom, zatim Opštini Opovo  koja je projekat sufinansirala,OŠ „Dositej Obradović“ ,kao i predavačima koji su se zaista potrudili da svoja znanja prenesu osnovcima-rekao je Zoran Lazić, koordinator projekta.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

SRBIJA 18. april 2024 Danas umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, ponegde i kratkotrajnim pljuskom, a u planinskim predelima sa snegom. Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Takođe očekuje se slab i umeren vetar, na...

najnovije

najčitanije