Kulturna retrospektiva u 2018. godini: I KVANTITET I KVALITET, USPEŠNA GODINA ZA KULTURU

02/02/2019

I KVANTITET I KVALITET, USPEŠNA GODINA ZA KULTURU

I KVANTITET I KVALITET, USPEŠNA GODINA ZA KULTURU

Opovo, 2. februar 2019;

Na konferenciji za novinare koja je organizovana u opovačkoj galeriji direktorka Kulturnog centra (Opštinske narodne biblioteke Opovo) Katarina Nikolić Ralić je zajedno sa svojim saradnicima predstavila rad i rezultate kulturne ustanove u prethodnoj, kao i planove za aktuelnu godinu.

Kulturni centar je 2018. godine organizovao 22 bioskopske projekcije, 14 pozorišnih predstava (tri drame / komedije, dva kabarea, sedam dečijih i dve baletske predstave), osam koncerata (tri klasične muzike, jedan starogradske, dva folklorna i dva pop – rok koncerta), devet izložbi (šest likovnih i tri foto dokumentarne), pet likovno – kreativnih radionica, dva književna susreta, 20 književno – kreativnih radionica, sedam predavanja i pet manifestacija.

Direktorka je istakla da je 2018. godinu definitivno obeležila saradnja sa drugim kulturnim ustanovama poput Muzeja afričke umetnosti, Jugoslovenske kinoteke, gostovanje priznatih umetnika iz svih oblasti kao i veliki broj projekata koji je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu.  

– Veoma sam zadovoljna jer smo ispunili svoj cilj koji smo postavili pre skoro dve godine a to je kvalitetan i kontinuiran programski sadržaj. Uspeli smo da izgradimo identetit Kulturnog centra, imali smo odličnu posetu, interakciju učesnika i reakciju publike. Većinu događaja smo samostalno organizovali, a odličnu saradnju smo imali sa lokalnom samoupravom, osnovnom školom, predškolskom ustanovom i komunalnim preduzećem – opservirala je statistiku iz 2018. godine direktorka kulturne ustanove, zahvalivši se posebno lokalnoj samoupravi na finansijskoj i organizacionoj podršci čiji su budžetski korisnici.

Što se tiče izdavačke delatnosti ona se u prethodnoj godini ograničila na štampanje izložbenih i programskih kataloga, plakata i flajera. Biblioteke su bogatije za novih 973 primeraka knjiga, izvršene su dodatne nabavke kancelarisjkog nameštaja, IT opreme i inventara za pozorišno – bioskopsku salu, a u galeriji je montirana namenska izložbena rasveta.

– I u aktuelnoj godini očekuje nas veoma interesantan likovni, pozorišni, bioskopski, muzički i edukativni pogram. Trenutno smo u pregovorima sa ambasadom Indonezije povodom manifestacije Dani kulture, a u martu naša publika će imati prilike da vidi izložbu stakla kao prvu od tri u nizu hronološke celine pregleda umetnosti stakla na području Češke i Evrope, izložbu na koju smo izuzetno ponosni jer je jedna od retkih izložbi u Srbiji tog tipa. Ove godine, Kulturni centar će se aktivno baviti i akcionim planom za razvoj kulutrnog i socijalnog identiteta opštine Opovo, u cilju brenidranja naše opštine. Takođe, pored svih programskih aktivnosti veoma je važno osvrnuti se na projekat adaptacije i modernizacije Opštinske narodne biblioteke koji je jedan od krucijalnih investicionih projekata u narednom periodu. Tada, Kulturni centar i Opština Opovo imaće tri moderno opremljena prostora na kojima nam mogu pozavideti i veći gradovi – poručila je Katarina Nikolić Ralić.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije