Agencija za privredne registre: OBAVEZA REGISTROVANJA STVARNIH VLASNIKA

21/01/2019

OBAVEZA REGISTROVANJA STVARNIH VLASNIKA

Beograd, 21. Januar 2019
U Agenciji za privredne registre je od 31. decembra 2018. godine uspostavljena Centralna evidencija stvarnih vlasnika. Ovlašćena lica u pravnim licima i drugim registrovanim subjektima treba da evidentiraju podatke o stvarnim vlasnicima najkasnije do 31. januara 2019. godine, pa Agencija za privredne registre podseća na ovu zakonsku obavezu.
1. Obavezu evidentiranja podataka o stvarnim vlasnicima imaju registrovani subjekti u koje spadaju sva privredna društva, kao i društva u likvidaciji.
2. Takođe, obavezu evidentiranja imaju zadruge, ogranci stranih privrednih društava, poslovna udruženja, udruženja i savezi udruženja, fondacije i zadužbine, ustanove, kao i strana predstavništva privrednih društava i udruženja, fondacija i zadužbina.
Zakon o Centralnoj evidenciji se ne primenjuje na preduzetnike, javna akcionarska društva, privredna društva u stečaju i prinudnoj likvidaciji, kao ni na privredna društva i ustanove u kojima je Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave jedini član, odnosno osnivač.
Takođe, u Centralnu evidenciju se ne upisuju političke stranke, sindikati, sportske organizacije i udruženja, crkve i verske zajednice.
U cilju olakšavanja sprovođenja ove zakonske obaveze, Ministarstvo privrede pripremilo je Vodič za evidentiranje stvarnog vlasnika registrovanog subjekta u Centralnu evidenciju

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije