Izložba filma u opovačkoj galeriji: VEK I DECENIJA FILMA U OPOVU (VIDEO)

27/12/2018

VEK I DECENIJA FILMA U OPOVU

Opovo, 27. decembar 2018;

Ono što je sasvim sigurno jeste činjenica da su svi sinoć prisutni na izložbi „110 godina filma u Opovu“ iz opovačke galerije izašli zadovoljni. Oko 60 fotografija i ilustracija hronološki su predstavili film na teritoriji naše opštine. Od velikana filmske umetnosti Slavka Jovanovića do Dragana Bjelogrlića, prvih bioskopskih projekcija preko snimanja filmova polovinom 20 veka do danas.

Izložbu su otvorili autori postavke direktorka Opštinske narodne biblioteke Opovo Katarina Nikolić Ralić i stručni saradnik Čeda Vučković, koji su govorili o značaju ovakvih izložbi i istorijatu snimanja filmova u Barandi i Opovu.

Direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić je za naredni period najavila pripremanje i postavku novih istorijsko – dokumentarnih izložbi.

– U pitanju je istorijsko – dokumentarna izložba koja govori o istoriji filma i bioskopa u Opovu. Izložba je realizovana u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom i smatramo da je veoma bitna jer dobro komunicira sa publikom i u suštini govori o kulturnoj istoriji Opova i nadamo se da će ovakvih izložbi biti sve češće u narednom periodu – izjavila je za Glas Opova direktorka kulturne ustanove.

Postavku čine fotografije sa snimanja filmova Rimske device, Sulejman Veličanstveni i Sibirska ledi Magbet, plakati tih filmova, kao i filmova koji su obeležili prve bioskopske projekcije, zatim fotografije sa snimanja u Baranda film studiju i fotografije Slavka Jovanovića iz Sefkerina, jednog od prvih srpskih snimatelja koji je prvi u istoriji kinematografije upotrebio far snimanje, odnosno snimanje kontinuiranog kadra u pokretu. Jedan od zanimljivih artefakata na izložbi su bile sveske sa popisom svih filmova koji su prikazani u tadašnjem domu kulture u periodu od 1960. do 1980. godine čiju je evidenciju vodio kinooperater Mirko Nedeljkov.  

Izložba „110 godina filma u Opovu“ biće otvorena do kraja januara 2019. godine. Dođite, posetite izložbu, imaćete šta da vidite!

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

Vremenske prilike: Umereno do potpuno oblačno

SRBIJA 18. april 2024 Danas umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, ponegde i kratkotrajnim pljuskom, a u planinskim predelima sa snegom. Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Takođe očekuje se slab i umeren vetar, na...

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Vremenske prilike: Promena vremena, zahlađenje i kiša

Promena vremena, zahlađenje i kiša SRBIJA, 16. april 2024 Danas od sredine dana i dalje povećanje oblačnosti, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Očekuje se vetar umerenog intenziteta, jugozapadni, kasnije popodne u skretanju na umeren i jak...

najnovije

najčitanije