Priče iza kamere: STATISTA – NIJE GLUMAC ALI FILM BEZ NJEGA NE MOŽE

STATISTA – NIJE GLUMAC ALI FILM BEZ NJEGA NE MOŽE
Baranda, 4. decembar 2018;
Veliki broj statista učestvuje na snimanju serije Senke nad Balkanom. Tako je bilo i na prethodnim filmskim projektima snimanim u Barandi – Vratiće se rode, Montevideo, bog te video i Montevideo, vidimo se, pa je statiranje u našoj sredini postalo gotovo uobičajena stvar.

Pored popularnih glumaca, na setu dobro poznata lica iz Barande, Opova i Sefkerina. Neki od statista imali su čak i male role, o kojima se ponekad kroz šalu prepričava u društvu, ali statiranje u filmovima i serijama snimanim u Barandi predstavlja pre svega mogućnost da se učestvuje i bude na licu mesta, a do sada se ispostavilo, antologijskim filmskim i televizijskim projektima.

Međutim, učestvovanje i statiranje ne privlače samo ljude na lokalu. Kako nam priča vođa statista Jovica Paunov, nakon objavljivanja oglasa na Glasu Opova da se traži veći broj statista, ljudi su se javljali iz svih krajeva Srbije – Pirota, Niša, Novog Sada… I ne samo iz Srbije.

Pet devojaka javalo se iz Bijeljine i mada nije uobičajeno da se angažuju statisti iz daleka, one su bile uporne i na kraju došle u Barandu gde su provele tri dana. Biljana, Tatjana, Sanja, Dragan i Milena su pune utisaka.

„Oglas smo slučajno videle na portalu „Glas Opova“. Nazvale smo, Jovica je bio iznenađen, a mi smo bile uporne. Želele smo da pored svakodnevnog kancelarijskog posla (njih četiri su ekonimisti, a jedna je pravnica) doživimo nešto novo, jednu filmsku avanturu, rekla nam je Biljana. Sa svima smo se upoznale stvorile neka lepa prijateljstva, pre svega sa Jovicom, Miljanom, Milicom, Peđom i Borkom, a i svi ostali su bile veoma ljubazni. Upoznale smo se sa Andrijom Kuzmanovićem, našim Bosancom Aleksandrom Stojkovićem i naravno sa braćom Bjelogrlić, koji su bili pravi domaćini. Utisci su savršeni, na snimanju smo doživele pravu bajku i nadamo se da ćemo se ponovo videti na proleće“, poručila je Biljana iz Bijeljine.