Za ljubitelje dvotočkaša: NOVOM STAZOM I BICIKLOM OD OPOVA DO BARANDE (VIDEO)

14/11/2018

NOVOM STAZOM I BICIKLOM OD OPOVA DO BARANDE
Opovo / Baranda, 14. novembar 2018;

Statistika kaže da je Holandija zemlja sa najviše kilometara biciklističkih staza u svetu, jer kroz ovu zemlju površine 41.543 kvadratnih kilometara prostire se 15.000 kilometara biciklističkih staza. Površina Opštine Opovo ima  samo 203 kvadratna kilometra i ima 3,2 kilometra biciklističkih staza.

Ipak, šalu na stranu, daleko smo od Holandije ali ovo je svakako dobar početak, koji bi vremenom mogao da preraste u nešto ozbiljnije – na primer biciklističku stazu koja prolazi kroz celu opštinu od Sefkerina do Sakula. Zašto je to važno? Naravno, prevashodno iz bezbedonosnih razloga i funkcionalnosti saobraćaja. Međutim, s druge strane biciklističke staze su postale jedan od osnovnih preduslova za razvoj ekoturizma i aktivnog odmora i privlače turiste koji vole ovakav način odmora i rekreacije, posebno one iz inostranstva.

„Ovakva saobraćajna infrastruktura je u skladu sa velikim evropskim projektom „Eurovelo 6“ biciklističkom rutom koja spaja obalu Atlantika sa Crnim morem. Deo te rute je Dunavska biciklistička ruta, koja prati tok reke od Budimpešte do njenog ušća i prolazi kroz Srbiju u dužini od 667 kilometara. Na nekim mestima postoje namenske biciklističke staze, ali su to najčešće pešačke staze i magistralni ili lokalni putevi. Ipak, ovom rutom kroz našu zemlju godišnje prođe oko 5.000 turista – biciklista, a suština ovih putovanja se ogleda u mogućnosti da se skrene sa „staze“ prođe kroz nove krajeve i sagleda njihovo prirodno i kulturno bogatstvo. Naša biciklistička staza je upravo jedna takva mogućnost – blizu je Dunava ide uz reku Tamiš, posedujemo turističku signalizaciju i imamo šta da ponudimo“, smatra predsednik opštine dr Zoran Tasić.

.

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije