I u Opovu se peče dobra rakija: GRAN PRIX ZA ŠIJAKOVU KAJSIJU

10/11/2018

GRAN PRIX ZA ŠIJAKOVU KAJSIJU
Opovo, 10. novembar 2018;
Dejana Šijaka verovatno ne treba previše predstavljati, posebno onima koji su ljubitelji domaćih napitaka koji nastaju vrenjem voća. Ali Dejan je poznat i van granica naše opštine, a to je pokazao i prošle subote (3. novembra), kada je sa svojim proizvodima osvojio pregršt nagrada na manifestaciji „Rakija i rakijaši“. Više od 30 štandova i 90 uzoraka rakija učestvovalo je na prvoj manifestaciji koju organizuje forum „Rakija i rakijaši“ u Pančevu. Jaka konkurencija i još stroži žiri koji su sačinjavali emenentni stručnjaci i fakultetski profesori – dr Ninoslav Nikićević, dr Ivan Urošević i dr Vele Tešević, dali su ovom takmičenju određenu „težinu“. Ocenjivao se ukus, miris, bistrina, tipičnost, opšti utisak, itd, na osnovu čega je bilo moguće osvojiti maksimalno 20 poena.

Dejan je dobio srebrne medalje u dve kategorije: za šljivovu rakiju iz 2013. godine (17,33 poena) i dunju iz 2016. godine (17,33). Pored ove dve srebrne medalje Dejanova rakija od kajsije proizvedena 2017. godina dobila je ocenu 18,57 poena i osvojila veliku zlatnu medalju, odnosno gran prix kao najbolja rakija manifestacije.

Dejan se proizvodnjom rakije bavi poslednjih 15 godina, ali kako kaže, od malena je voleo da prati i pomaže svom deda Joci, koji je rakiju pekao kod deda Žarka Bukura, gde je postojala stara pecara sa ručnom pumpom i gde su svi pekli rakiju. Svoju proizvodnju je sada osavremenio i pored starog dedinog podruma sagradio je novi veći, a tu je i nekoliko kazana. Što se tiče recepta za dobru rakiju, pojedinosti nismo saznali ali po rečima Dejana Šijaka osnovna stvar za dobru rakiju je da voće mora biti prve klase, a ne ono što ostane pa se koristi za rakiju.

.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije