Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina: U OPOVU IZBORI ZA ČETIRI NACIONALNA SAVETA – MAĐARI, SLOVENCI, ROMI I NEMCI

05/11/2018

U OPOVU IZBORI ZA ČETIRI NACIONALNA SAVETA – MAĐARI, SLOVENCI, ROMI I NEMCI
Opovo, 5. novembar 2018;
Na juče sprovedenim izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina, nešto više od pola miliona građana Srbije – pripadnika 22 manjinske zajednice imalo je mogućnost da bira svoje predstavnike za Nacionalne savete, a po prvi put svoje predstavnike birali su pripadnici poljske i ruske zajednice.

Članove Saveta na neposrednim izborima biralo je 18 nacionalnih manjina, a četiri – hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska putem elektorskih skupština.

Na teritoriji Opštine Opovo održani su neposredni izbori na kojima su učestvovale četiri nacionalne manjine – Mađari, Slovenci, Romi i Nemci.

Za Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine konkurisale su dve liste: 1. Mađarska sloga; 2. Mađarski pokret Žoldaš Ferenc. Od četiri upisana birača glasao je jedan i taj glas je dobila lista Mađarski pokret Žoldaš Ferenc.

Za Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u opticaju je bila samo jedna lista: Slovenci zajedno. Na teritoriji naše opštine upisan je samo jedan birač slovenačke nacionalne manjine, koji nije izašao na izbore.

Za Nacionalni savet romske nacionalne manjine glasalo se za četiri liste: 1. Sveevropski romski pokret; 2. Romi odlučno za Srbiju; 3. Respekt za Rome – Vladan Stanojević; 4. Savez društva Roma Republike Srbije „Složno i zajedno za bolje sutra Roma“. Od 146 upisanih romskih birača na izbore je izašlo 126 i svi su glasali za listu broj jedan – Sveevropski romski pokret.

Za Nacionalni savet nemačke nacionalne manjine na izborima su bile tri liste: 1. „Gerhard“ podunavske Švabe – Zajedno „Antun Bek“; 2. Nemačka lista; 3. Podunavske Nemice i Nemci – Svi zajedno. Od tri upisana birača na izbore je izašao jedan i glas je dobila lista broj tri Podunavske Nemice i Nemci – Svi zajedno.

Izbore na teritoriji Opštine Opovo sproveli su opštinsko radno telo i birački odbor koji su imenovani od strane Republičke izborne komisije.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije