Mladi privrednik u poljoprivredi: NOVA TEHNOLOGIJA UMESTO KOLEDARA

21/10/2018

NOVA TEHNOLOGIJA UMESTO KOLEDARA
Novi Sad, 19. oktobar 2018;
Na konferenciji posvećenoj mladim privrednicima u poljoprivredi, u organizaciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika iz Novog Sada, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, istakao je značaj poljoprivrede i njen veliki doprinos celokupnoj privredi Vojvodine.

Istaknut je svakako značajan problem smanjenja broja mladih koji svoju perspektivu vide u agrarnom sektoru. Učesnici konferencije su istakli značaj njihovog povezivanja i umrežavanja, razmene iskustava, što bi im u mnogome olakšalo usklađivanje i unapređenje proizvodnje.

,,U razvijenijim zemljama u ukupnom bruto-društvenom proizvodu i stvaranju nove materijalne vrednosti, poljoprivreda zaostaje za ostalim granama privrede. Međutim, sva dešavanja u našoj zemlji, u protekle tri decenije, dovode do toga da je danas lokomotiva privrede upravo poljoprivreda. Bojazan izaziva činjenica da mladi, kvalifikovani ljudi odlaze iz zemlje. Oni bi trebalo da obezbede ne samo kontinuitet poljoprivredne proizvodnje, već i kontinuitet društva i države“, rekao je Đoković.

On je stava da su industrijalizacija, digitalizacija, nove tehnologije, udruživanje uz edukaciju su ključ razvoja Vojvodine.

,,Edukacija, obrazovanje klastera, te povezivanje mladih ljudi, može da nam, kao celokupnom društvu, obezbedi novu materijalnu supstancu koja može da egzistira. Bitno je da poljoprivrednik ne izveze žito, kukuruz, ovas, već da izveze ,,bonžitu“. Tačnije, neophodan je veći stepen proizvodnje, koja neće samo biti zasnovana na primarnoj poljoprivrednoj berzanskoj robi“, rekao je potpredsednik Đoković, nadovezavši se da je uloga Pokrajinske vlade upravo u pružanju adekvatne podrške za unapređenje njihovog poslovanja kroz nove tehnologije, opremu, mašine i repromaterijal za produkciju konačnog proizvoda.

Na konferenciji su učestvovali pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Mladen Petković, predsednik Udruženja, Milan Borić, i sekretar Udruženja, Aleksandar Milovanović, kao i program menadžer za poljoprivredu i ruralni razvoj Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Laslo Arendaš. Mladi privrednici iz Iđoša, Jaska i Bačke Palanke, izneli su svoja viđenja, stavove, kao i modele saradnje sa ostalim privrednicima i poljoprivrednicima u narednom periodu.

Organizator konferencije, Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika iz Novog Sada se, svojim radom i zalaganjem, izborilo za članstvo u Evropskom veću mladih poljoprivrednika, pri čemu im, kao i njihovim članovima, brojna stručna putovanja i razgovori sa kolegama omogućavaju da budu u toku i ,,rame uz rame“ sa evropskim poljoprivrednicima.

Konferencija je održana u okviru drugog Sajma mladih poljoprivrednika, koji se ove godine održava u Novom Sadu, koji je potpredsednik Pokrajinske vlade, Ivan Đoković, obišao po završetku konferencije

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

Predškolci Bambija u Rasadniku cveća „Florenca“ (video)

Predškolci Bambija u Rasadniku cveća „Florenca“ (video)

Predškolci Bambija u Rasadniku cveća „Florenca“  https://youtu.be/4kGm-gU-OjE OPOVO, 11. april 2024 – Predškolci PU „Bambi“ danas su bili gosti Rasadnika cveća „Florenca“ u Opovu. Pored obilaska i razgledanja cveća, predškolci su imali i malu edukativnu radionicu koju...

najnovije

najčitanije