Čitamo i pišemo sa Anom Frank: INTERAKTIVNA IZLOŽBA I RADIONICE ZA UČENIKE

19/10/2018

INTERAKTIVNA IZLOŽBA I RADIONICE ZA UČENIKE
Opovo, 19. oktobar 2018;
Od 15. oktobra u maloj sali Kulturnog centra Opovo svakodnevno se održava interaktivna izložba i radionice za učenike pod nazivom “Čitamo i pišemo sa Anom Frank”. Realizacija ovog projekta sprovodi se preko OŠ “Dositej Obradović”, a radionice, koje su namenjene učenicima trećeg, četvrtog, sedmog i osmog razreda, održavaće će se do 26. oktobra u vremenskim intervalima od 8:00 do 15:00 časova.

“Veliko nam je zadovoljstvo što smo domaćini izložbe „Čitamo i pišemo sa Anom Frank“, te smo želeli da kao domaćini ove nesvakidašnje izložbe namenjene učenicima, ugostimo i škole iz našeg bližeg okruženja, kao što i sam projekat predviđa da škola domaćin ugosti škole iz svoje bliže okoline.

Učenici škola koje će nas posetiti u ovom periodu dok je postavka kod nas, pored učenika naše matične škole i svih izdojenih odeljenja iz Sakula, Barande i Sefkerina; su i učenici osnovnih škola iz Pančeva „Isidora Sekulić“ i „Miroslav Antić“, učenici Osnovne škole „Branko Radičević“ iz Čente, kao i učenici škole „Mihajlo Pupin“ iz Idvora”, kažu organizatori izložbe iz OŠ “Dositej Obradović”.

Projekat „Dani sećanja“ organizuje međunarodna mrežna organizacija Teraforming (saradnja Švedske, Holandije, Srbije) u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i Kućom Ane Frank iz Amsterdama, uz podršku delegacije Republike Srbije u Međunarodnoj alijansi za sećanje na Holokaust.

U okviru projekta, edukativna izložba i radionica „Čitamo i pišemo sa Anom Frank“ je prevedena na srpski jezik i adaptirana za upotrebe u školama u Srbiji. Koncept je razvijen u Kući Ane Frank u Amsterdamu 2010. godine i izložba je predstavljena u mnogim zemljama širom sveta, a od pre par godina i kod nas.

Čitamo i pišemo sa Anom Frank” je radionica u kojoj izložba služi kao polazna tačka. Izložba je specijalno dizajnirana za mlade i pruža pregled života porodice Frank. Pored toga, akcenat je stavljen na Anin talenat za pisanje. Kroz postavku otkriva se Anina ljubav prema pisanju, a predstavljeni su i neki od njenih tekstova. Cilj je da mladi nauče više o istoriji Holokausta, ali i da ih podstaknemo da čitaju knjige, te da se sami više izražavaju kroz pisanje – kao što je to radila Ana Frank i u najtežim danima.

Koordinator izložbe i rukovodilac radionica nastavnik srpskog jezika i književnosti Dragomir Burnać je zadovoljan reakcijama decei  kaže da su ovakvi projekti za njih višestruko korisni.

“Kao koordinator ove izložbe i rukovodilac radionica, sa ponosom ističem da će za deset dana, koliko je postavka kod nas, izložbu posetiti preko petsto učenika, što je zaista impozantan broj. Radionice traju oko dva sata i učenici su sve vreme upućeni na izložbu kroz rešavanje zadataka. Zadaci su vrlo zanimljivi i veoma dobro osmišljeni, tako da učenici dođu do mnogih korisnih saznanja kroz vrlo interesantan oblik zabave, rekao nam je Burnać i dodao da se zahvaljuje svim kolegama učiteljima i nastavnicima koji su prepoznali kvalitet i vrednost ove izložbe i posetili je. Veliku zahvalnost dugujemo i direktorki Kulturnog centra Katarini Nikolić-Ralić koja je ustupila prostor Kulturnog centra kako bi se izložba i radionice odvijale u nesmetanim uslovima.

.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije