„Dani Afrike u Opovu“ rezime: KAD AFRIKA „ZAPLEŠE“ U BANATSKOJ RAVNICI (VIDEO)

10/10/2018

KAD AFRIKA „ZAPLEŠE“ U BANATSKOJ RAVNICI (VIDEO)
Opovo, 9. oktobar 2018;
https://youtu.be/Jh3029L5Ewg
Osam punih dana Afrika je bila gost u Opovu. I zaista, odavno jedna kulturna manifestacija nije imala ovakav vizuelni i edukativni sadržaj i za starije ali pre svega za one najmlađe. Osam dana Tamiš nam je izgledao kao Zambezi, a naša banatska ravnica kao savana.

U okviru manifestacije „Dani Afrike u Opovu“, koju je organizovala Opštinska narodna biblioteka (Kulturni centar Opovo i Galerija „Jovan Popović“) u saradnji sa Muzejom afričke umetnosti iz Beograda, a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, imali smo priliku da se upoznamo sa afričkim kontinentom kroz izložbe, predavanja i kreativne radionice.

Manifestaciju je otvorila izložba „Traganje po Africi“ fotografa i istraživača Marija Leone Bralića, adoptiranog člana plemena Masaji u Tanzaniji. Teme izložbe su bili pripadnici plemena Masaji i istočna obala Afrike, poznata ka Swahili Coast. Pored izložbe, Bralić je održao dva veoma posećena predavanja za širu publiku na temu Afrike, Masajia i boravka u ekspedicijama po Amazoniji Brazila i Venecuele.

Istovremeno, tokom pet dana od 1. do 5. oktobra edukativne radionice na istu temu Bralić je držao učenicima sedmog i osmog razreda osnovne škole iz Opova, Sefkerina i Sakula. Mario je veoma slikovito, pričao o svojim istraživanjima, ekspedicijama i doživljajima, ali istovremeno na neposredan i kolokvijalan način edukovao svoju mladu publiku, koja je prihvatila interakciju i s pažnjom pratila priču i učestvovala u razgovoru.

Kreativne radionice su svakako obeležile ovu manifestaciju. Radionicu „Moja afrička priča“ u kojoj su đaci prvih razreda iz Opova tokom tri dana (29. septembra – 1. oktobra) kreirali knjigu, koja se sastoji iz četiri scene, odnosno, četiri vizuelna narativna prikaza. Radionicu su vodile docent Fakulteta primenjenih umetnosti Olivera Batajić Sretenović i ilustratorka Maja Veselinović, a ideja je bila da se deci pokaže da se u nekoliko slika može ispričati priča. U kreativnom delu akcenat je bio na prirodnim materijalima, odnosno, kombinovanju prirodnih materijala i boja, rekle su nam radioničarke i dodale da su deca odlično sarađivala i bila veoma kreativna, ne kopirajući jedni druge sa originalnim idejama.

Učenici osmog razreda iz Opova i Sakula, zajedno sa stručnjacima Muzeja afričke umetnosti iz Beograda, vajarom i konzervatorom Milicom Josimov i kustosom muzeja – antropologom Marijom Miloš, oslikavali su mural na zidu objekta KEBS-a. U pitanju je mural inspirisan narodom Ndebele iz južne Afrike. Bilo je veoma zanimljivo i inspirativno, a budući maturanti su ozbiljno shvatili svoj deo posla, slikali i farbali, i uz dobru zabavu nešto novo i naučili.

Likovnu radionicu „Maska“ osmislila je i vodila naša sugrađanka, dizajner keramike Jovana Ugrinov, koja je sa učenicima šestog razreda iz Barande pravila predmeta od gline u duhu afričke kulture i umetnosti, a jedan od rezultata njihove kreativnosti je zanimljiva „Kimčala“ maska.

Poslednji dan manifestacije bio je rezervisan za zajedničku izložbu radova kreativnih radionica, koja je postavljena u holu Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Opovu, gde su podeljene diplome svim učesnicima.

“Manifestacija „Dani Afrike u Opovu“ je od velikog značaja za razvoj kulture u lokalnoj zajednici jer se, pre svega, zalaže za uvažavanje društvenih i kultroloških razlika kroz obrazovanje i predstavlja razmenu znanja dveju kultura, kao i pronalaženje različitih rešenja u umetnosti ali i svakodnevnom životu. Zahvaljujemo se Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu za projektno finansiranje, lokalnoj samoupravi na podršci i Muzeju afričke umetnosti na saradnji. Želimo da se ovakve i slične manifestacije nastave kako bi što više različitih kultura bilo upoznato i predstavljeno u našoj sredini“, izjavila je na zatvaranju manifestacije direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Pozorište: „Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo

Pozorište: „Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo

„Sećaš li se“ na sceni Kulturnog centra Opovo OPOVO, 8. april 2024 – Na sceni Kulturnog centra Opovo odigrana je pozorišna predstava „Sećaš li se“, a ljubitelji pozorišne umetnosti i ovog puta su ispunili salu, uživali u predstavi, a glumice ispratili gromkim...

najnovije

najčitanije