„Dani Afrike u Opovu“ rezime: KAD AFRIKA „ZAPLEŠE“ U BANATSKOJ RAVNICI (VIDEO)

image_pdfimage_print

KAD AFRIKA „ZAPLEŠE“ U BANATSKOJ RAVNICI (VIDEO)
Opovo, 9. oktobar 2018;

Osam punih dana Afrika je bila gost u Opovu. I zaista, odavno jedna kulturna manifestacija nije imala ovakav vizuelni i edukativni sadržaj i za starije ali pre svega za one najmlađe. Osam dana Tamiš nam je izgledao kao Zambezi, a naša banatska ravnica kao savana.

U okviru manifestacije „Dani Afrike u Opovu“, koju je organizovala Opštinska narodna biblioteka (Kulturni centar Opovo i Galerija „Jovan Popović“) u saradnji sa Muzejom afričke umetnosti iz Beograda, a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, imali smo priliku da se upoznamo sa afričkim kontinentom kroz izložbe, predavanja i kreativne radionice.

Manifestaciju je otvorila izložba „Traganje po Africi“ fotografa i istraživača Marija Leone Bralića, adoptiranog člana plemena Masaji u Tanzaniji. Teme izložbe su bili pripadnici plemena Masaji i istočna obala Afrike, poznata ka Swahili Coast. Pored izložbe, Bralić je održao dva veoma posećena predavanja za širu publiku na temu Afrike, Masajia i boravka u ekspedicijama po Amazoniji Brazila i Venecuele.

Istovremeno, tokom pet dana od 1. do 5. oktobra edukativne radionice na istu temu Bralić je držao učenicima sedmog i osmog razreda osnovne škole iz Opova, Sefkerina i Sakula. Mario je veoma slikovito, pričao o svojim istraživanjima, ekspedicijama i doživljajima, ali istovremeno na neposredan i kolokvijalan način edukovao svoju mladu publiku, koja je prihvatila interakciju i s pažnjom pratila priču i učestvovala u razgovoru.

Kreativne radionice su svakako obeležile ovu manifestaciju. Radionicu „Moja afrička priča“ u kojoj su đaci prvih razreda iz Opova tokom tri dana (29. septembra – 1. oktobra) kreirali knjigu, koja se sastoji iz četiri scene, odnosno, četiri vizuelna narativna prikaza. Radionicu su vodile docent Fakulteta primenjenih umetnosti Olivera Batajić Sretenović i ilustratorka Maja Veselinović, a ideja je bila da se deci pokaže da se u nekoliko slika može ispričati priča. U kreativnom delu akcenat je bio na prirodnim materijalima, odnosno, kombinovanju prirodnih materijala i boja, rekle su nam radioničarke i dodale da su deca odlično sarađivala i bila veoma kreativna, ne kopirajući jedni druge sa originalnim idejama.

Učenici osmog razreda iz Opova i Sakula, zajedno sa stručnjacima Muzeja afričke umetnosti iz Beograda, vajarom i konzervatorom Milicom Josimov i kustosom muzeja – antropologom Marijom Miloš, oslikavali su mural na zidu objekta KEBS-a. U pitanju je mural inspirisan narodom Ndebele iz južne Afrike. Bilo je veoma zanimljivo i inspirativno, a budući maturanti su ozbiljno shvatili svoj deo posla, slikali i farbali, i uz dobru zabavu nešto novo i naučili.

Likovnu radionicu „Maska“ osmislila je i vodila naša sugrađanka, dizajner keramike Jovana Ugrinov, koja je sa učenicima šestog razreda iz Barande pravila predmeta od gline u duhu afričke kulture i umetnosti, a jedan od rezultata njihove kreativnosti je zanimljiva „Kimčala“ maska.

Poslednji dan manifestacije bio je rezervisan za zajedničku izložbu radova kreativnih radionica, koja je postavljena u holu Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Opovu, gde su podeljene diplome svim učesnicima.

“Manifestacija „Dani Afrike u Opovu“ je od velikog značaja za razvoj kulture u lokalnoj zajednici jer se, pre svega, zalaže za uvažavanje društvenih i kultroloških razlika kroz obrazovanje i predstavlja razmenu znanja dveju kultura, kao i pronalaženje različitih rešenja u umetnosti ali i svakodnevnom životu. Zahvaljujemo se Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu za projektno finansiranje, lokalnoj samoupravi na podršci i Muzeju afričke umetnosti na saradnji. Želimo da se ovakve i slične manifestacije nastave kako bi što više različitih kultura bilo upoznato i predstavljeno u našoj sredini“, izjavila je na zatvaranju manifestacije direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić.