Inspekcija za zaštitu životne sredine: NAJEZDA SMRDIBUBA

image_pdfimage_print

NAJEZDA SMRDIBUBA
Opovo, 9. oktobar 2018;
Nekoliko godina unazad naročito u periodu seprembar – oktobar primećen je povećan broj smrdibuba na fasadama ali i u stambenim objektima kada traže povoljno mesto za prezimljavanje

Ove godine svedoci smo čitave najezde ovih insekata. Produžene visoke temperature verovatno su pogodovale njihovom  razmnožavanju, a više generacija doprinelo brojnosti populacije. Iz tih razloga javljaju nam se sugrađani čiji objekti su bukvalno prekriveni slojem smrdibuba sa kojim ne znaju kako da se izbore.

Kako se radi o insektima koji ne ugrožavaju život  i zdravlje ljudi, životinja i životnu sredinu ne sprovodi se njihovo organizovano suzbijanje, već se rešavanje ovog problema svodi na nivo individualne komunalne higijene. U tom smislu preporučuje se upotreba kontaktnog insekticida NADZOR čija je aktivna supstanca Lambda – cihalotrin. Rastvorom u kocentraciji 50 ml preparata na 10 litara vode treba isprskati objekte spolja, što će u svakom slučaju smanjiti broj smdibuba u ovom trenutku kad ih ima u najvećem broju.

Marina Mitrović
Inspektor za zaštitu životne sredine
Opštinske upave Opovo