Inspekcija za zaštitu životne sredine: NAJEZDA SMRDIBUBA

09/10/2018

NAJEZDA SMRDIBUBA
Opovo, 9. oktobar 2018;
Nekoliko godina unazad naročito u periodu seprembar – oktobar primećen je povećan broj smrdibuba na fasadama ali i u stambenim objektima kada traže povoljno mesto za prezimljavanje

Ove godine svedoci smo čitave najezde ovih insekata. Produžene visoke temperature verovatno su pogodovale njihovom  razmnožavanju, a više generacija doprinelo brojnosti populacije. Iz tih razloga javljaju nam se sugrađani čiji objekti su bukvalno prekriveni slojem smrdibuba sa kojim ne znaju kako da se izbore.

Kako se radi o insektima koji ne ugrožavaju život  i zdravlje ljudi, životinja i životnu sredinu ne sprovodi se njihovo organizovano suzbijanje, već se rešavanje ovog problema svodi na nivo individualne komunalne higijene. U tom smislu preporučuje se upotreba kontaktnog insekticida NADZOR čija je aktivna supstanca Lambda – cihalotrin. Rastvorom u kocentraciji 50 ml preparata na 10 litara vode treba isprskati objekte spolja, što će u svakom slučaju smanjiti broj smdibuba u ovom trenutku kad ih ima u najvećem broju.

Marina Mitrović
Inspektor za zaštitu životne sredine
Opštinske upave Opovo

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije