Početak jeseni obeležili svakodnevni požari: U NAJAVI DESETOSTRUKO POVEĆANJE KAZNI ZA PALJENJE U ATARU

06/10/2018

U NAJAVI DESETOSTRUKO POVEĆANJE KAZNI ZA PALJENJE U ATARU
Opovo, 6. oktobar 2018;
Preko dvadeset intervenicja u ataru imala je vatrogasna jedinica iz Opova u poslednjih mesec dana. I pored brojnih apela koje su uputili nadležni organi situacija, ne samo da se nije uravnotežila, nego je naprotiv, negativno eskalirala.

Povodom sve učestalijih požara i potpunog ne pridržavanja zakonskih normi i neodgovornosti pojedinaca, predsednik opštine dr Zoran Tasić je najavio oštrije mere protiv onih koji krše zakon i izazivaju požare.

„Po hitnom postupku sprovešćemo proceduru u Skupštini opštine Opovo kako bi doneli Odluku po kojoj će svi oni koji ubuduće budu na ovaj način ugrožavali bezbednost drugih ljudi i imovine biti zakonski kažnjeni. Povećaćemo kazne za deset puta, tako da će se za ovakvo ponašanje umesto prekršajnog naloga od 15:000 plaćati 150.000 dinara“, najavio je nove kaznene mere za paljenje strnjike i izazivanje požara u ataru predsednik opštine.

Nažalost, kod naših poljoprivrednika uvrženo je mišljenje da se paljenjem poboljšava kvalitet zemljišta što je, naprotiv, potpuno pogrešno. Ne samo da ne poboljšava kvalitet već je i veoma štetno sa više aspekata. Osim što postoji opasnost da se vatra proširi (a kao što vidimo dešava se previše često), paljenjem žetvenih ostataka uništava se organska materija koja je neophodna za očuvanje plodnosti zemljišta. U procesu sagorevanja stvaraju se anaerobni – uslovi bez kiseonika, koji dovode do uništavanja mnogobrojnih korisnih mikroorganizama u gornjim slojevima zemljišta za čije je razmnožavanje neophodan kiseonik te se na taj način remeti se bioravnoteža zemljišta koja se godinama stvarala. Ovakvo zemljište ne može više da se regeneriše, vremenom gubi kvalitetna svojstva što neminovno dovodi do slabijeg prinosa.

Drugi, takođe veoma značajan aspekt štetnog delovanja paljenja žetvenih ostataka su bezbednosni razlozi i mogućnost pojave požara sa nesagledivim posledicama njihovog širenja.

Treća štetna posledica ogleda se u zagađenju životne sredine i emisiji štetnih gasova u atmosferu nastalih prilikom sagorevanja.

Takođe, podsećamo da je pored paljenja žetvenih ostataka zabranjeno i paljenja lišća koje se inače redovno praktikuje!!! Kršenje ovih zakonskih normi biće sankcionisano od strane komunalne inspekcije!!!

 

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije