Dani Afrike u Opovu: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA OTVARA MANIFESTACIJU U SUBOTU

24/09/2018

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA OTVARA MANIFESTACIJU U SUBOTU
Opovo, 24. septembar 2018;
Izložbom fotografija pod nazivom „Traganje po Africi“ priznatog fotografa Maria Leone Bralića počinje manifestacija „Dani Afrike u Opovu“ koja će trajati od 29. septembra do 8. oktobra. Izložba će biti postavljena u Galeriji „Jovan Popović“ u Opovu, a termin otvaranja je subota, 29. septembar u 18:00 časova.

Manifestacija „Dani Afrike u Opovu“ je društveno angažovana manifestacija organizovana u cilju upoznavanja sa tradicijom afričkih plemena. Nova iskustva i saznanja poredimo sa tradicijom i znanjima koje imamo u našoj zemlji, od likovnog izražavanja, kulture i načina života do načina izgradnje kuća.
Manifestaciju otvara priznati fotograf i dobitnik nagrade za životno delo ULUPUDS-a 2018. godine Mario Leone Bralić koji će na izložbi izložiti seriju fotografija pod nazivom „Traganje po Africi“ (Swahili Coast, kultura, tradicija, običaji i savremeni život).

Galerija „Jovan Popović“ je ovom prilikom obnovila saradnju sa Muzejom afričke umetnosti iz Beograda koji je prvi put gostovao sedamdesetih godina dvadesetog veka, okupila istoričare umetnosti, konzervatore i kustose Muzeja afričke umetnosti, profesore sa Akademije primenjenih umetnosti, umetnike iz raznih oblasti.
Manifestacija „Dani Afrike u Opovu“ je od velikog značaja za razvoj kulture u lokalnoj zajednici jer se, pre svega, zalaže za uvažavanje društvenih i kultroloških razlika kroz obrazovanje i predstavlja razmenu znanja dveju kultura, kao i pronalaženje različitih rešenja u umetnosti ali i svakodnevnom životu.

PROGRAM MANIFESTACIJE:

Subota, 29. septembar, 18:00h; Izložba fotografija „Traganje po Africi“ Mario Leone Bralić.

Subota – nedelja 29/30. septembar, 10:00 – 14:00h; Radionica „Moja afrička priča“. Stvaranje drugačijih i neobičnih knjiga inspirisanih intimnim i autentičnim pričama koje nas vode u tajnoviti i magični svet Afrike. Radionice vode docent Fakulteta primenjenih umetnosti Olivera Batajić Sretenović i ilustratorka Maja Veselinović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nedelja, 30. septembar, 18:00h; Predavanje o Masai plemenu iz Afrike. Predavač: Mario Leone Bralić.

Ponedeljak – petak, 1 – 5. oktobar, 10:00 – 14:00h; Radionica izgradnje masai kućice. Radionicu vodi etno istraživač, umetnik fotografije i putopisac Mario leone Bralić.

Ponedeljak, 1. oktobar, 10:00 – 14:00h; Radionica „Moja afrička priča“. Radionicu vode docent Fakulteta primenjenih umetnosti Olivera Batajić Sretenović i ilustratorka Maja Veselinović.

Utorak, 2. oktobar, 10:00 – 14:00h; Radionica oslikavanje murala inspirisan Ndebele narodom iz južne Afrike. Predavanje o značaju murala u afričkim zajednicama, oslikavanje murala sa posebnim osvrtom na murale naroda Ndebele. Radionicu vode vajar i konzervator Milica Josimov i kustoskinja Marija Miloš. Gostovanje afričke umetnosti u Beogradu.

Sreda, 3. oktobar, 8:00 – 13:00h; Likovna radionica „Maska“. Izrada predmeta od gline u duhu afričke kulture i umetnosti. Radionicu vodi Jovana Ugrinov, dizajner keramike.

Subota, 6. oktobar, 18:00h; Predavanje „Boravak u ekspedicijama“. Autentična priča o boravku u ekspedicijama u Amazoniji, Brazilu, Venecueli i Africi. Predavač Mario leone Bralić.

Ponedeljak, 8. oktobar, 10:00h; Izložba radova učesnika radionice.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Veče poezije i „Godine vrana“ OPOVO, 23. april 2024 - Na sastanku čitalačkog kluba, sinoć je bila posebno lepa atmofera. Učesnice su recitovale poeziju i uživale slušajući. Čulo se mnogo lepih pesama, podsetilo na neke koje smo voleli i veče je pokrenulo nežna...

najnovije

najčitanije