Dan Barande: POLOŽENI VENCI NA SPOMENIK NARODNOM HEROJU OLGI PETROV

30/08/2018

POLOŽENI VENCI NA SPOMENIK NARODNOM HEROJU OLGI PETROV
Baranda, 30. avgust 2018;
Povodom praznika Dana Barande, danas su uz prisustvo više desetina građana, na spomenik narodnom heroju Olgi Petrov, vence položili predstavnici Mesne zajednice Baranda i Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije.

Predsednik Saveta mesne zajednice Baranda Momčilo Vujčin je pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju poštu Olgi Petrov i svim palim borcima za slobodu, dok je predsednik Opštinskog odbora SPS Opovo Nenad Josić Baranđanima čestitao praznik.

Da podsetimo, datum praznika Barande izabran je na osnovu događaja u noći između 28. i 29. avgusta 1944. godine, kada je partizanski odred iz Srema izvršio napad na nemačku policijsku stanicu u Barandi, koja se nalazila na mestu sadašnjih kuća na uglu ulica Maršala Tita i Oslobođenja. Partizani su napali iz pravca parka i tom prilikom je poginuo izvesni Toša Aćimović čije je partizansko ime bilo Mećava, tako da je kasnije i jedna ulica u Barandi nazvana Mećavina. Povodom ovog događaja ustanovljen je praznik, a zašto to nije 28. ili 29. avgust kada se napad zaista i dogodio, razlog su verovatno velikogospojinski crkveni praznici zbog čega su tadašnji politički funkcioneri odlučili da se datum pomeri za jedan dan kako se socijalistički praznik ne bi poklapao i slavio kada i Velika Gospojina.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije