Astronomski fenomen Perseidi: DANAS I SUTRA METEORSKA KIŠA

11/08/2018

DANAS I SUTRA METEORSKA KIŠA
Opovo, 11. avgust 2018;
Perseidi (ili suze Sv. Lavrentija) predstavljaju jedan od najlepših i najatraktivnijih pljuskova meteora. U pitanju je meteorski roj kojem je polazna tačka u sazvežđu Perseju i zapaža se svake godine između 25. jula i 20. avgusta. Najveća učestalost im je oko 12. avgusta kada se može pojaviti i do 80 meteora tokom jednog sata. Uslovi za posmatranje biće odlični posebno od ponoći do zore.

Meteori su svemirske krhotine koje velikom brzinom udaraju u Zemljinu atmosferu. Mali kamen iz svemira pod određenim uglom uranja u Zemljinu atmosferu u kojoj se dezintegriše uz ogromno oslobađanje energije koju mi na Zemlji vidimo kao svetlosnu pojavu. Ukoliko smo daleko od grada i gradske buke nekada se mogu čuti i zvučni efekti sagorevanja meteora.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Kako do besplatnog putnog osiguranja preko RFZO-a

Tokom prošle godine izdato je 61.172 potvrde o pravu korišćenja zdravstvene zaštite u zemljama sa kojima Srbija ima ugovore. Izvor/Politika Stiže polako letnja sezona i pripreme za odmor. Bez obzira na to da li će putovati u sopstvenoj organizaciji ili preko...

najnovije

najčitanije