Suzbijanje ambrozije: REDOVNA SEZONSKA AKCIJA NA UTVRĐENIM LOKACIJAMA

02/07/2018

REDOVNA SEZONSKA AKCIJA NA UTVRĐENIM LOKACIJAMA
Opovo, 2. jul 2018;
Početakom meseca jula, utvrđivanjem lokacija na kojima je ambrozija  rasprostranjena, započinje redovna sezonska akcija njenog suzbijanja na teritoriji opštine Opovo. Sprovodi se košenjem nadzemnog dela biljke a izvođač je JP „Mladost“ Opovo.

Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka, visine od 1-1.5 metara. Stablo je uspravno, razgranato, sa dlačicama, na preseku četvrtasto i okruglo. Rasprostranjena je na zapuštenim površinama, na njivama i kolskim putevima, pojedinačno ili u grupama kao korov u svim usevima. Počinje da cveta od polovine jula, pa je u periodu avgusta i seprembra zagađenje vazduha njenim polenom najintenzivnije. Zbog sličnog izgleda često se pomeša sa divljim pelenom. Kao teško iskorenjiv korov izvor je polenskog alergena koji izaziva alergijske reakcije gornjih respiratornih puteva- polensku kijavicu kod ljudi i životinja. Kijanje u serijama, kašalj, obilna sekrecija iz nosa, svrab nosa i očiju neki su od simptoma koji ukazuju na alergiju na ambroziju.

Redovnim košenjem ambrozije koje lokalna samouprava kontinuirano sprovodi duži niz godina kontroliše se rasprostranjenost ove biljke u neposrednoj okolini i samim naseljenim mestima. Takođe, svaki pojedinac može  dati doprinos u suzbijanju ambrozije. Kada je pravilno prepozna, dobro je da je pokosi ili još bolje isčupa iz korena gde god da je nađe, a obavezno na svojim parcelama i javnim površinama ispred svoje kuće ili prijavi nadležnoj opštinskoj službi njenu pojavu na drugim lokacijama. (M.M.)

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije