Nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti u Narodnoj Skupštini NA JAVNOJ RASPRAVI UČESTVOVALA DELEGACIJA OPŠTINE OPOVO

27/06/2018

NA JAVNOJ RASPRAVI UČESTVOVALA DELEGACIJA OPŠTINE OPOVO
Opovo , 27. jun 2018;
Predstavnice lokalnog parlamenta, socijalne i vaspitno-obrazovne institucije Milena Stajić, Kristina Krunić, Dragana Avramović, Magdalena Arnold Đerić i Marija Cvetković, prisustvovale su u Domu Narodne Skupštine Republike Srbije na javnoj raspravi o nacrtu Zakona o rodnoj ravnopravnosti na kojoj je donesen zaključak da je neophodno angažovati sve raspoložive mehanizme kako bi do usvajanja istog došlo do kraja godine.
“Usvajanje dugo očekivanog Zakona o rodnoj ravnopravnosti jako je važno za razvoj čitavog društva, čiji zadatak nije da kritikuje već da obezbedi jednake mogućnosti za sve nas. Naš zadatak je da učinimo sve kako bismo podigli svest građana i suočili se sa izazovima koji su pred nama, jer nema razvoja bez poštovanja osnovnih načela rodne ravnopravnosti” izjavila je tim povodom odbornica Skupštine opštine Opovo Milena Stajić.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković otvorila je javnu raspravu o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti u Skupštini Srbije i tom prilikom istakla da je ključni cilj novog zakona da se modernim i kvalitetnim rešenjima omogući dostizanje pune rodne ravnopravnosti i ostvari dodatni napredak u borbi protiv nasilja nad ženama, većoj zastupljenosti i ekonomskom osnaživanju žena, kao i sprečavanju diskriminacije prilikom zapošljavanja i napredovanja.

Gojković je podsetila da je 2000. godine u Parlamentu bilo samo 12,4 odsto žena, 2007. 21,2 odsto, a da danas ima 36,8 odsto, po čemu je naš parlament prepoznat i u regionu i šire, a žene vode Narodnu skupštinu, Vladu Srbije, Narodnu banku Srbije, Ustavni sud Srbije i nalaze se na mnogim važnim mestima.

Zastupljenost žena u opovačkom parlamentu je izuzetno visoka i iznosi 44 odsto (11 od 25 odbornika), što je najveći procenat od uvođenja parlamentarne demokratije na lokalnom nivou. Takođe, žene su značajno zastupljene na rukovodećim pozicijama javnih ustanova i Opštinske uprave i nalaze se na čelu Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Osnovne škole „Dositej Obradović”, Predškolske ustanove “Bambi”, Opštinske narodne biblioteke, Opštinske uprave Opovo i Odeljenja za društvene delatnosti, javnu upravu i opšte poslove.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije