Opštinska narodna biblioteka Opovo: JU NESBE ZA SLADOKUSCE KRIMINALISTIČKOG ŽANRA

JU NESBE ZA SLADOKUSCE KRIMINALISTIČKOG ŽANRA
Opovo, 14. jun 2018;
Par nedelja nakon posete proslavljenog norveškog pisca kriminalističkog žanra Ju Nesbea u Beogradu, Opštinska narodna biblioteka Opovo je, pored četiri naslova koje već poseduje (Slepi miš, Bubašvabe, Crvendać i Odmazda) sprovela novu nabavku, tako da se na njenim policama nalazi još 12 naslova (Solomonovo slovo, Spasitelj, Sneško, Oklopno srce, Utvara, Policija, Žeđ, Lovci na glave, Sin, Krv na snegu, Ponoćno Sunce i Magbet).

Pored pisanja Nesbe je i poznati norveški muzičar, dok je u mladosti bio talentovani fudbaler. Jedan je od najpopularnijih svetskih pisaca kriminalističkih romana, a njegove knjige su prevedene na pedeset jezika i prodate u više od trideset tri miliona primeraka u svetu. Kritika ga hvali zbog dubokog znanja psihologije, što mu dosta pomaže u pisanju knjiga sa krimi tematikom.

Najpoznatiji Nesbeov književni lik je inspektor Hari Hule, koji je glavni junak 11 njegovih romana. Hari je antiheroj, sa puno mana i poroka u klasičnoj tradiciji noar filmova i književnosti, međutim, možda upravo zbog te nesavršenosti i originalnih načina u rešavanju istraga ovaj lik je stekao ogromnu popularnost.

Nesbe je rođen u Oslu, ali je veći deo mladosti proveo u Moldeu. Tu je završio Norvešku ekonomsku školu, i pre nego što je postao pisac, radio je kao novinar i broker. Prvu knjigu “Slepi miš” je izdao 1997. godine , i bila je prva u serijalu o detektivu Hariju Huleu. Osim krimi priča, Nesbe se okrenuo pisanju knjiga za decu. Prvu knjigu serijala Doktor Proktor je izdao 2007. i u tom serijalu za sad ima četiri knjige.