Opštinska narodna biblioteka Opovo: JU NESBE ZA SLADOKUSCE KRIMINALISTIČKOG ŽANRA

14/06/2018

JU NESBE ZA SLADOKUSCE KRIMINALISTIČKOG ŽANRA
Opovo, 14. jun 2018;
Par nedelja nakon posete proslavljenog norveškog pisca kriminalističkog žanra Ju Nesbea u Beogradu, Opštinska narodna biblioteka Opovo je, pored četiri naslova koje već poseduje (Slepi miš, Bubašvabe, Crvendać i Odmazda) sprovela novu nabavku, tako da se na njenim policama nalazi još 12 naslova (Solomonovo slovo, Spasitelj, Sneško, Oklopno srce, Utvara, Policija, Žeđ, Lovci na glave, Sin, Krv na snegu, Ponoćno Sunce i Magbet).

Pored pisanja Nesbe je i poznati norveški muzičar, dok je u mladosti bio talentovani fudbaler. Jedan je od najpopularnijih svetskih pisaca kriminalističkih romana, a njegove knjige su prevedene na pedeset jezika i prodate u više od trideset tri miliona primeraka u svetu. Kritika ga hvali zbog dubokog znanja psihologije, što mu dosta pomaže u pisanju knjiga sa krimi tematikom.

Najpoznatiji Nesbeov književni lik je inspektor Hari Hule, koji je glavni junak 11 njegovih romana. Hari je antiheroj, sa puno mana i poroka u klasičnoj tradiciji noar filmova i književnosti, međutim, možda upravo zbog te nesavršenosti i originalnih načina u rešavanju istraga ovaj lik je stekao ogromnu popularnost.

Nesbe je rođen u Oslu, ali je veći deo mladosti proveo u Moldeu. Tu je završio Norvešku ekonomsku školu, i pre nego što je postao pisac, radio je kao novinar i broker. Prvu knjigu “Slepi miš” je izdao 1997. godine , i bila je prva u serijalu o detektivu Hariju Huleu. Osim krimi priča, Nesbe se okrenuo pisanju knjiga za decu. Prvu knjigu serijala Doktor Proktor je izdao 2007. i u tom serijalu za sad ima četiri knjige.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

ONB Opovo: Književni susret sa Danijelom Jovanovićem

ONB Opovo: Književni susret sa Danijelom Jovanovićem

Književni susret sa Danijelom Jovanovićem OPOVO, 28. mart 2024 – U prostorijama Opštinske narodne biblioteke u Opovu održan je književni susret i promocija književnog opusa pisca Danijela Jovanovića. Danijel Jovanović je diplomirani profesor španskog jezika i...

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića  https://youtu.be/j10m6iHB6Rk OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića. Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju...

najnovije

najčitanije