Lokalni centar  sa sprečavanje pojave, praćenje kretanja i kontrolu zarazne bolesti afričke kuge: NEPOSREDNA OPASNOST OD POJAVE AFRIČKE KUGE SVINJA

04/06/2018

NEPOSREDNA OPASNOST OD POJAVE AFRIČKE KUGE SVINJA
Opovo, 4. jun 2018;
Zbog trenutne situacije u Evropi koja se odnosi na širenje afričke kuge svinja (Pestis suum Africana) posle  dijagnostikovanja bolesti kod jedne uginule  svinje u Republici Mađarskoj kao i širenje i pojava novih slučajeva u Rumuniji posle dijagnostikovanja AKS u avgustu prošle godine,  postoji opasnost da se ova zarazna bolest unese na teritoriju Republike Srbije.

U okviru  Mere koje se sprovode u Republici Srbiji su kontinuirano praćenje epizotiološke situacije u zemljama u okruženju i zemljama iz kojih se vrši uvoz svinja i proizvoda od svinjskog mesa uz pojačan nadzor granične veterinarske inspekcije koja vrši kontrolu i zaplenu živih svinja i životinjskih proizvoda iz nelegalnog prometa.

U skladu satuacijom, Posle sastanka Regionalnog centra, održan je sastanak Lokalnog centra sa sprečavanje pojave, praćenje kretanja i kontrolu zarazne bolesti afričke kuge svinja na teritoriji opštine Opovo kada je i sačinjen  Operativni plan aktivnosti.

U ovom trenutku akcenat je stavljen na informisanje o samoj bolesti i preventivne mere.

Afrička kuga svinja je je virusna, veoma zarazna bolest domaćih i divljih svinja od koje ne oboljevaju druge vrste životinja i ljudi. Vakcina ne postoji. U slučaju pojave bolesti vrši se eutanazija svih svinja na gazdinstvu i propisno zakopavanje leševa.

Simptomi bolesti su iznanadna uginuća jedne ili više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena temperatura, krvarenja po koži, krvav proliv, nesigurnost u hodu, otežano disanje, kašalj, povraćanje.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim životinjama, leševima uginulih ili zaklanih životinja, kontaminiranim predmetima, opremom i prevoznim sredstvima, insektima (krpelji, komarci) i glodarima.Na teritoriji opštine  Opovo blagovremeno su  sprovedene  redovne akcije suzbijanja suzbijanja komaraca, krpelja i sistematske deratizacije.

Preventivne mere: ne hraniti svinje pomijama, izbegavati pašno držanje svinja, sprečiti kontakt sa divljim svinjama, postaviti dezobarijere na ulazi i izlazu objekta gde se drže svinje i obavezno prijaviti svaku bolesnu ili uginulu domaću ili divlju svinju nadležnoj veterinarskoj službi (tel. 013/347- 585 ili Lokalnom centru 013/681-212).

Uloga lovaca i korisnika lovišta naročito je značajna u ranom otkrivanju i sprečavanju pojavljivanja afrčke kuge svinja tako što  lovci vrše redovan nadzor u lovištima i ataru sa obavezom prijavljivanja svakog sumnjivog slučaja ili uginule životinje. (M.M.)

Vodiči i preporuke objavljene su na internet stranici Uprave za veterinu:                                                                                http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/africka-kuga-svinja

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije