Laureati majskih nagrada: STEVAN GRUJIĆ, DRAGOLJUB MANOJLOVIĆ I ALEKSANDAR IVIĆ

22/05/2018

STEVAN GRUJIĆ, DRAGOLJUB MANOJLOVIĆ I ALEKSANDAR IVIĆ
Opovo, 22. maj 2018;
U drugoj godini dodela Majskih nagrada Opštine Opovo, dodeljena su tri priznanja, a ovog puta za životno delo:

STEVAN GRUJIĆ: Kao fudbaler ostavio je dubok trag u sportu naše opštine i regiona, a vlasnik najdugovečnije radnje u Opovu koja bez prekida radi gotovo pola veka.

Rođen je 1942. godine u Opovu. Sa samo 15 godina postaje prvotimac opovačkog Omladinca, a sa 17 prelazi u pančevački Dinamo sa kojim će igrati u Drugoj saveznoj ligi nekadašnje Jugoslavije. Nakon pet godina vraća se u Omladinac, a oproštajnu utakmicu odigraće 1980. godine. U klubu je radio i kao trener, od pionirskih selekcija do prvog tima. Dobitnik više priznanja i nagrada za doprinos sportu u regionu.

Ispit za muškog frzera položio je 1958. godine. U radnji svoga oca Koste radio je 16 godina, a od 1972. godine vodi samostalnu radnju. Generacije su se u njegovoj radnji šišale i brijale. Ponosno ističe da je sve obaveze prema društvu ispunjavao redovno i na vreme. Penzionisao se 2005. godine ali kao čovek od akcije nastavio je da radi i nakon toga.

DRAGOLJUB „DRAGAN“ MANOJLOVIĆ: Svojom svestranošću zadužio lokalnu zajednicu, prosvetar i hroničar, ali je s druge strane dao ogroman doprinos ekologiji i zaštiti životne sredine.

Rođen je 1932. godine u Rogatici kraj Bajine bašte. Kao učitelj u Opovo dolazi 1954. godine gde će svoj radni vek provesti do penzije. Odrastao na padinama planine Tare ljubav prema prirodi prenosi u svoji novi dom. Organizuje mlade gorane, tako da opovački centralni plac pretvara u prelep park sa stotinama stabala i desetinama različitih vrsta.

Svoju strast i ljubav prema istoriji nastavlja u Opovu. Kao aktivan hroničar beleži i fotografiše sve važnije događaje, razgovara sa starim ljudima i zapisuje njihova sećanja, tako da njegova dokumentacija predstavlja izuzetnu istorijsku građu našeg kraja. Istovremeno je društveno odgovoran, učestvuje u organizaciji izgradnje opovačkog mosta i lično zakazuje i odlazi na sastanak sa gradonačelnikom beograda, koji će rezultirati saradnjom i proširenjem kolovoza, koji je prema prvom projektu bio jednosmeran, u dvosmeran.

ALEKSANDAR „ACA“ IVIĆ: Dao je izvanredan doprinos opovačkoj kulturoj baštini, ali pored toga prepoznajemo ga kao velikog neimara.

Rođen je 1939. godine u Beogradu, stanovnik Opova postaje 1974. godine.

Po obrazovanju građevinski inženjer, bio je na čelu opovačkog komunalno – građevinskog preduzeća Graditelj. Kao projektant ili nadzor učestvovao u svim značajnim građevinskim projektima naše opštine kao što su: asfaltiranje ulica, izgradnja stambenih zgrada u Opovu i Sefkerinu, Hotela Stari Banat, Predškolske ustanove Bambi, škole u Opovu, prve rekonstrukcije sale doma kulture u Opovu i idejnog rešenja rekonstrukcije doma kulture u Sakulama.

Folkorom se bavio od detinjstva, prvo kao igrač, a kasnije kao koreograf. Uspešno je vodio folklorne ansamble u Valjevu, Zemunu i Sarajevu, da bi na kraju za potrebe snimanja emisije Znanje – imanje osnovao kulturno umetničko društvo u Opovu. Dobitnik više nagrada i priznanja među kojima se izdvaja Zlatna značka kulturno prosvetne zajednice Srbije za širenje kulture naroda i narodnosti srbije.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije