Deset sadnica i spomen ploča: OTVOREN „MILANOV GAJ“ U OPOVAČKOM PARKU

OTVOREN „MILANOV GAJ“ U OPOVAČKOM PARKU
Opovo, 15. maj 2018;
Milan Giošev je desetogodišnji dečak koji je 1944. godine ubijen od strane fašista. Jedna od mnogih nevinih žrtava tokom nemačke okupacije, a u sećanje na ovoj bezuman čin, pored zgrade Galerije „Jovan Popović“ postavljena je bista dečaka koji se igra klikerima, a koju su svi popularno zvali „klikeraš“. Nažalost, pre nekoliko godina bista je ukradena i kasnije, policijskom istragom, pronađena ali isečena i neupotrebljiva.

Na inicijativu penzionisanog nastavnika Dragana Manojlovića, koji je svoj životni vek posvetio sađenju i oplemenjivanju opovačkog parka, danas je na jugoistočnoj strani Galerije, prema Tamišu, na mestu gde se nekad nalazila bista, otvoren „Milanov gaj“.

Na tom delu posađeno je 10 sadnica različitih vrsta (tuja, omorika, grab, hrast, klen, jova, lipa…), za svaku Milanovu godinu po jedna, a sadnice je doneo nastavnik Dragan sa Tare i Povlena.

Na ovoj svečanosti, zajedno sa svojim nastavnicama učestvovali su učenici nižih razreda Osnovne škole „Dositej Obradović“ Opovo i oni su uz instrukcije nastavnika Dragana Manojlovića i Branislava Simića za svaku sadnicu vezali karticu sa nazivom drveta.

Nastavnik Dragan je okupljenim đacima pričao o Drugom svetskom ratu, dečaku Milanu, kako i zašto je ubijen, ali i o parku, zelenilu, drveću i prirodi.

Pored sadnica u Milanovom gaju postavljen je postament sa spomen pločom na kojoj piše „Milanov gaj“. Postament su izidali radnici Mesne zajednice Opovo, dok je spomen ploča sa natpisom donacija opovačkog kamenoresca Radivoja Godoševa.