Inspekcija za zaštitu životne sredine: SPROVEDENA AKCIJA SUZBIJANJA KRPELJA

01/05/2018

SPROVEDENA AKCIJA SUZBIJANJA KRPELJA
Opovo, 30. april 2018;
Ranije najavljena akcija suzbijanja krpelja sprovedena je danas u svim naseljenim mestima opštine Opovo na osnovu Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne opštine Opovo koji predviđa i suzbijanje štetnih organizama u životnoj sredini.

Prolećno tretitanje krpelja vrši se redovno u cilju  smanjenja njihovog  broja i kontrole štetnog delovanja. Ukoliko su zaraženi, krpelji predstavljaju veliku opasnost po zdravlje ljudi i životinja kao prenosioci Lajmske bolesti i piroplazmoze.

Klimatski uslovi ove godine uslovili su pojavu invazije krpelja što je bio dodatni razlog za sprovođenje akcije, a pred prvomajske praznike i običaja masovnog izlaska i boravka u prirodi.

Kao  prioritetne lokacije ovog tretmana izabrana su parkovi, školska dvorišta, sportski tereni, travnate javne povrpine u naseljenim mestima i uz priobalna područja kao što su izletišta i mesta za ribolov.

Na osnovu zaključenog ugovora od 27. aprila, dezinsekciju je sprovela DDD služba „Veterinarske stanice Pančevo“ sa zemlje ULV uređajem, postupkom hladnog zamagljivanja. Korišćen je  isekticid EXIT 100 EW koji sadrži 100g/l cipermetrina i  upisan je  na listu Agencije za hemikalije čime je odobrena njegova primena bez opasnosti po životnu sredinu i živi svet. (M.M.)

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije