Ozbiljan pristup za vanredne okolnosti: SPROVEDENA AKCIJA VANREDNOG SUZBIJANJA KOMARACA (VIDEO)

27/04/2018

SPROVEDENA AKCIJA VANREDNOG SUZBIJANJA KOMARACA
Opovo, 27. april 2018;
[vsw id=”4mixKMi_9xo” source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]

Mesec dana ranije od uobičajene prakse, na teritoriji naše opštine sproveden je tretman suzbijanja odraslih formi komaraca. Ekipe Aerosystema iz Smedereva i Ekosana iz Beograda izvršili su danas u kasnim popodnevnim časovima zaprašivanje iz vazduha i sa zemlje.

Naša reporterska ekipa danas je ispratila celu akciju od priprema u Smederevu do finala u Opovu. Inspektorka za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo Marina Mitrović izvršila je nadzor punjenja sredstava za suzbijanje komarca na aerodromu Aero kluba u Smederevu, gde nam je šef pilotske službe Aerosystema Vladimir Krstin opservirao plan akcije.

– Aerosystem zajedno sa našim saradnicima i partnerima iz beogradskog Ekosana – zavodom za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju sprovodimo prvu u nizu akciju sistematskog suzbijanja odraslih formi komaraca. Pripreme za vazdušno zaprašivanje se vrše ove na aerodromu u Smederevu, odakle polazi avion ka Opovu. U planu nam je da odradimo kompletnu Opštinu Opovo s tim da je ove godine na osnovu podataka koje smo sakupili sa terena, situacija izuzetno loša i pogodna za razvoj odraslih formi komaraca i njihovih larvi, tako da ćemo imati dosta posla ali mislim da ćemo zajedno sa čelnim ljudima Opštine Opovo naći načina da se izborimo sa ovim problemom – rekao nam je Vladimir Krstin.

U šest časova u Opovo je stiglo četiri vozila Ekosana, koja su bili zadužena za tretman sa zemlje. Tri vozila su radila mikroniranje, odnosno prskanje komaraca mikrokapima, nešto slično kao što se radi i iz vazduha, dok je četvrto vozilo radilo zadimljavanje gde dim koji takođe sadrži aktivnu supstancu u istom trenutku vrši suzbijanje komaraca i vrši njihovu aktivaciju kako bi i dalje dolazili u kontakt sa aktivnim sredstvima koje se apliciraju i sa zemlje i iz vazduha.

Direktor Ekosana Jovan Ivačković danas je zajedno sa svojim ekipama bio u Opovu

– Ekosan je danas uradio tretman suzbijanja komaraca sa zemlje u svim naseljima teritorije Opštine Opovo u vremenskom intervalu od 6.45 do 21:30 kada je aktivnost komaraca najveća. Koristili smo registrovane preparate za ovu nameno i smatramo da je na vreme izvedena akcija iako je malo neobično da se tretiranja rade pre 1. maja, ali zbog visokih vodostaja koji su ove godine prisutni na teritoriji cele Republike, posebno Vojvodine i još više Banata, došlo je do naglog izletanja larvi komaraca tako da se morao uraditi vanredan tretman – izjavio je Ivačković.

Na licu mesta je bio i predsednik opštine dr Zoran Tasić, koji je aktivno koordinirao današnjom akcijom.

– Želim da napomenem da smo 10. aprila pokrenuli postupak javne nabavke, da su se komarci pojavili 19. aprila i da već danas 27. aprila krećemo sa suzbijanjem odraslih formi komaraca. Moram da se zahvalim ljudima iz Ekosana i Aerosystema, koji su na tenederu dobili ovu javnu nabavku, danas smo potpisali ugovor i uz dogovor i poštovanje zakonske procedure oni su već danas sproveli akciju. Ovo je veoma važno jer očekujemo da već sutra i narednih pet dana budu nepovoljni meteo uslovi što bi nam onemugućilo zaprašivanje. Po prvi put na ovako velikoj površini vršimo tretiranje sa zemlje, a iz vazduha to je 2.000 hektara što dovoljno govori da ozbiljno shvatamo ovu situaciju, da smo jedna ozbiljna institucija koja ozbiljno shvata svoj posao tako da ćemo prvomajske praznike, kao što sam i obećao, dočekati bez komaraca – poručio je Tasić

Prvi tretman suzbijanja odraslih formi komaraca ove godine urađen je u vanrednoj situaciji sa pojačanim opsegom za 30 – 40 posto i na površini od 2.000 hektara iz vazduha i 500 hektara sa zemlje. Svi se nadamo dovoljno za naredni period.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije – Ogledalo ljudske svesti (video)

Divlje deponije - Ogledalo ljudske svesti https://youtu.be/U2GP1e6RBI8?si=8NqwgQnKwzig7pEs OPOVO, 15. april 2024 - Ekološki problem sa kojim se suočava veći deo naše planete kao i naša država, ne zaobilazi ni našu opštinu. To je nekontrolisano odlaganje komunalnog...

najnovije

najčitanije