Književni susret sa Jasminkom Petrović: LETO KAD SAM NAUČILA DA LETIM

25/04/2018

LETO KAD SAM NAUČILA DA LETIM
Opovo, 25. april 2018;
Jasminka Petrović, poznati srpski pisac za decu, danas je u okviru manifestacije „Dani knjige“, koju organizuje Opštinska narodna biblioteka Opovo, održala uspešnu književnu prezentaciju u Kulturnom centru Opovo gde su prisutvovali učenici šestog i sedmog razreda OŠ „Dositej Obradović“ iz Opova.

Jasminka je uspela da sa devojčicama i dečacima uspostavi odličan kontakt i interakciju, predstavljajući srpsku dečju književnost i naravno, svoje knjige i priče, a prevenstveno njen roman „Leto kad sam naučila da letim“. U svakom slučaju lepo je bilo videti našu decu da sa zanimanjem prate i učestvuju u ovom književnom susretu.

Jasminka Petrović je rođena 1960. u Beogradu. Studirala je španski jezik i književnost. Uređivala je dečju emisiju na Radio Pingvinu, časopis National Geographic Junior, pisala za mnoge dečje časopise i učestvovala u programima koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo.

Srpsku književnost za decu obeležila je svojim delima, ali i zalaganjem za poboljšanje položaja deteta i razvoj dečje kulture. Nekoliko njenih knjiga prevedeno je na više od dvadeset jezika.

Napisala je mnogo knjiga, od kojih su najpoznatije romani Ovo je najstrašniji dan u mom životu, 35 kalorija bez šećera i Leto kada sam naučila da letim; priče Giga pravi more, Kaži teti „Dobar dan”, Mame, O dugmetu i sreći, Riba ribi grize rep, Bezobrazne note i nevaljale ajkule, Od čitanja se raste, zbirka dramskih igara Da li ste vi žaba?; priručnici Seks za početnike, Škola, Bonton, Dugina dolina – Velika šahovska avantura, Kako postati i ostati glup, Porodica. Pisala je scenario za tri sezone dečje TV emisije Kukuriku šou, i scenario za dramu „Miljakovac, tj. Novi Zeland“. Jedan je od organizatora književnog festivala za decu „Krokodokodil“.

Književnica Jasminka Petrović je današnji susret za učenicima opovačke škole ocenila kao veoma uspeo i zahvalila se organizatoru što je omogućio ovaj knjižebni susret.

– Vrlo sam vesela zato što mislim da smo uspeli da napravimo kontakt, đaci šestog i sedmog razreda i ja, i to me uvek veseli zato što je taj uzrast specifičan jer su oni u jednom trenurku deca, a u drugom trenutku odrasli i upravo smo o tome pričali. Neki su već počeli da je čitaju knjigu „Leto kad sam naučila da letim“, drugi su poželeli da je pročitaju i mislim da je za pisca veoma važan ovakav susret da može da čuje šta deca danas razmišljaju o društvenim mrežama, o knjigama, o roditeljima i porodici i o svetu uopšte, i to su sve potencijalne teme za neke nove knjige. Naravno, mislim da je važno da i oni čuju mene, moje odrastanje i kako ja doživljavam njihov svet kao odrasla osoba – rekla nam je Jasminka nakon susreta sa opovačkim učenicima.

Takođe, Jasminka Petrović ističe ulogu i značaj biblioteka i kulturnih centara jer su oni spoj knjiga za mlade i publike, s obzirom da izdavači imaju svoju „poslovnu politiku“, škole su zauzete svojim programima, tako da biblioteke i kulturni centri daju mogućnost „spajanja“, druženja i razmene iskustava između pisaca i publike.

 

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Veče poezije i „Godine vrana“ OPOVO, 23. april 2024 - Na sastanku čitalačkog kluba, sinoć je bila posebno lepa atmofera. Učesnice su recitovale poeziju i uživale slušajući. Čulo se mnogo lepih pesama, podsetilo na neke koje smo voleli i veče je pokrenulo nežna...

najnovije

najčitanije