Otvorena manifestacija „Dani knjige“: U OPOVAČKOJ BIBLIOTECI OBELEŽEN SVETSKI DAN KNJIGE

23/04/2018

U OPOVAČKOJ BIBLIOTECI OBELEŽEN SVETSKI DAN KNJIGE
Opovo, 23. april 2018;
Otvaranjem izložbe stare i retke bibliotečke građe u prostorijama opovačke biblioteke danas je započela manifestacija „Dani knjige“, koja se održava povodom Svetskog danja knjige i autorskih prava. Manifestaciju organizuje Opštinska narodna biblioteka i različitim programskim sadržajima trajaće u narednih pet dana.

Izložba stare i retke bibliotečke građe, koju su pripremile bibliotekarke Suzana Mojsa, Ivana Trifunović i Ljiljana Grujić, sastoji se iz četiri hronološka segmenta, odnosno izloženih primeraka knjiga izdatih u periodima 1886 – 1908 / 1910 – 1928 / 1929 – 1938 /1940 – 1950. godine. Najstarije izdanje koje poseduje Opštinska narodna biblioteka je nemačko – srpski rečnik štampan 1886. godine u Pančevu.

Izložbu i biblioteku danas su posetili predškolci PU „Bambi“ Opovo, kojima je domaćin bila bibliotekarka Ivana Trifunović. Mališani su obišli dečije odeljenje, razgledali knjige, a Ivana im je pročitala nekoliko bajki i basni o kojima su razgovarali.

Nakon predškolaca gosti biblioteke su bili učenici petog i sedmog razreda OŠ „Dositej Obradović“ Opovo. Bibliotekarke Suzana Mojsa i Ljiljana Grujić učenicima su predstavile izložbu, istrijatom i produkcijom štampe, upoznale ih sa fondom biblioteke i pravilima korišćenja knjiga. Predškolci i učenici iz Barande, Sakula i Sefkerina, posetiće ogranke Opštinske narodne biblioteke u svojim mestima u utorak, sredu i četvrtak.

Manifestacija „Dani knjige“ traje do petka, a osim izložbe i posete predškolaca i učenika lokalnim bibliotekama u programu su i sledeći sadržaji: U utorak 24. aprila, u opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ (18:00 časova) održaće se promocija knjige „Neoštrine“ autorke Sanje Savić. Već narednog dana, u sredu 25. aprila, još jedna promocija, ovog puta knjige „Leto kad sam naučila da letim“ autorke Jasminke Petrović, a promocija će se održati u sali Kulturnog centra Opovo (10:00 časova). Istog dana, u 18:00 časova u Galeriji „Jovan Popović“ održaće se Drugi dečiji koncert klasične muzike „Moj svet klasične muzike“, gde će nastupiti mladi muzičari klase Ivane Josić. I za kraj, u petak 27. aprila u prostorijama opovačke biblioteke predviđena je izložba dečijih radova „Čudesni svet knjige“ (10:00 časova).

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se 23. aprila svake godine. Odluka o obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskih prava doneta je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine. U Španiji je ovaj dan praznik još od 1923. godine u čast pisca Migela de Servantesa koji je umro na taj dan. Ovo je takođe i deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija od Srednjeg veka da muškarci donose ruže svojim voljenim, a od 1925. godine da žene daju knjigu u zamenu. Godine 1995, na Generalnoj konferenciji UNESKO-a je odlučeno da se Svetska dan knjige i autorskih prava slavi na ovaj datum, jer je tada katalonski festival, a i ovo je datum godišnjice rođenja i smrti Vilijama Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, rođenja Morisa Drjuona, Vladimira Nabokova, Manuela Valeho Mehie.

.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Čitalački klub ONB Opovo: Veče poezije i „Godine vrana“

Veče poezije i „Godine vrana“ OPOVO, 23. april 2024 - Na sastanku čitalačkog kluba, sinoć je bila posebno lepa atmofera. Učesnice su recitovale poeziju i uživale slušajući. Čulo se mnogo lepih pesama, podsetilo na neke koje smo voleli i veče je pokrenulo nežna...

najnovije

najčitanije