Još jedan Ovčarski dan u Sakulama: PREKO 40 IZLAGAČA, KVALITET KOLEKCIJA IZNAD PROSEKA (VIDEO)

02/04/2018

PREKO 40 IZLAGAČA, KVALITET KOLEKCIJA IZNAD PROSEKA (VIDEO)
Sakule, 1. april 2018;
[vsw id=”pYmwCNgnueo” source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
Nakon dvadeset godina moralo je i to da se dogodi – loše vreme na dan manifestacije. Kiša koja je padala noć uoči događaja, hladno i vetrovito jutro uticali su na ovogodišnju posetu, ali organizator je ispoštovao kompletan program, a poseta se donekle popravila sa razvedravanjem vremena koje je usledilo nakon podneva.

Pored standardnog programskog sadržaja koji prati manifestaciju Ovčarski dan u Sakulama, ove godine je značajno učešće preuzela lokalna samouprava. Naime, predsednik opštine dr Zoran Tasić ovog puta je u Sakule došao sa svojim kompletnim timom Opštinske uprave i Opštinskog veća i zajedno sa direktorima svih lokalnih javnih ustanova i članovima Saveta mesne zajednice Sakule, obišao manifestaciju, a kasnije održao radni sastanak sa organizatorima manifestacije Udruženjem stočara „Ovčar“.

Dvadesetdrugi Ovčarski dan je zvanično otvoren u 11:00 časova. Prisutnima je ispred organizatora dobrodošlicu poželeo predsednik Udruženja stočara Slobodan Marjanski, a zatim se obratio pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Milorad Malić. Čast da otvori manifestaciju pripala je predsedniku opštine dr Zoranu Tasiću, koji je istakao značaj poljoprivrede za lokalnu zajednicu, a za Sakule rekao da je to selo dobrih domaćina, vrednih ratara, stočara i vinogradara, uspešnih privrednika i da je kao takvo ponos naše opštine.

– Pored toga što je ova manifestacija jedan od najvećih promotera poljoprivrede na teritoriji Opštine Opovo, pokušavamo da opštinu predstavimo i pozicioniramo na turističkoj mapi Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, a s druge strane pokušavamo da promovišemo tradicionalne vrednosti koje su jako izražene ovde u Sakulama jer Sakule je isključivo poljoprivredni kraj i mi kao lokalna samouprava kroz ovu manifestaciju zaista želimo da pružimo maksimalan doprinos promociji svih tradicionalnih vrednosti koje ovo selo ima, kaže Tasić.

O ulaganju u poljoprivredu kao primarnoj privrednoj grani u opštini, Tasić ističe da je to prioritet koji će se nastaviti i u budućnosti.

– Kod nas se poljoprivredom bavi 80% ljudi, da li kao osnovnom ili dopunskom delatnošću. Mi kao lokalna samouprava značajna sredstva izdvajamo za razvoj poljoprivrede. Opovo je jedna od retkih sredina gde je izvšena kompletna komasacija, a trudićemo se da kroz određene konkurse i projekte koje promovišu Ministrstvo poljoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, kao i lokalna samouprava, poljoprivrednicima omogućimo da što lakše dolaze do subventivnih sredstava, a s druge strane da im atarski putevi budu što kvalitetniji, i moja poruka svim paorima je da rade kao što su radili do sad, a lokalna samouprava će uvek biti uz njih, poručio je Tasić

Milorad Malić je istakao da je budžet za stočarstvo u odnosu na prošlu godinu podignut za više od tri puta, što znači da je prepoznat značaj stočarstva u Vojvodini.

– Samo naše prisustvo ovde govori da podržavamo ovakve i slične manifestacije koje doprinose kako razvoju stočarstva na selu, tako i ostanak mladih na selu. Pokrajinski sekretarijat će na svojim konkursima za manifestacije opredeliti i ove godine značajna sredstva, tako da sam pozvao predstavnike Udruženja stočara iz Sakula da konkurišu, a potrudićemo se da ove godine i dobiju ta sredstva jer su u potpunosti zaslužili, poručio je pomoćnik pokrajinskog sekreatra za poljoprivredu.

Ove godine preko 50 izlagača iz cele Vojvodine predstavilo je svoje kolekcije ovaca, što je potvrda regionalnog značaja sakulske manifestacije i stočnog sajma. Predsednik udruženja Slobodan Marjanski ističe složnost članova Udruženja o čemu govori i kontinuitet organizovanja manifestacije koji traje već 22 godine, ali posebno ističe značaj kvaliteta smotre ovaca za koju kaže da prevazilazi i onaj na novosadskom poljoprivrdenom sajmu.

Ove godine organizatori su imali i jednog posebnog gosta iz inostranstva – potpredsednika Nacionalne asocijacije odgajivača ovaca i koza Slovenije Milana Kalčića, koji je izrazio oduševljenje sakulskom manifestacijom. Do kontakta sa Slovencima je došlo na prvoj inicijativnoj konferenciji za ustanovljavanje evropske federacije odgajivača ovaca, koja je održana u Bugarskoj, a Sakuljani bili pozvani kao jedini predstavnik iz Srbije. Sa Kalčićem su razmenjena iskustva i dogovorena saradnja u narednim godinama kroz neke projekte. Inače, Udruženje stočara iz Sakula, zajedno sa još nekoliko nacionalnih udruženja iz okolnih zemalja i srednje Evrope, konkurisalo je kod Evropskih fondova za jedan veliki projekat i očekuju do kraja meseca konačan odgovor iz Beča i ako to, kako se nadaju da će proći, već na sledećoj manifestaciji imati delegacije svih 27 zemalja Evropske unije i održavanje jednog velikog „okruglog stola“ i jednu veoma ozbiljnu priču u vezi ovčarstva i iskustva iz Evropske unije.

Što se tiče programa, posetioci su osim smotre kolekcije ovaca i poljoprivredne mehanizacije mogli da pogledaju izložbu pulina i ostalih pasa, kao i izložbu sitnih životinja i ptica. Na bini ispred fudbalskog terena odvijao se kulturno – umetnički program uz pesmu i igru brojnih kulturno – umetničkih društava iz Banata i Rumunije, na parkovskoj promenadi tradicionalni etno bazar gde su se mogli kupiti razni zanatski proizvodi, a tu je bio i štand sakulskog Udruženja žena „Zlatne ruke“. Više desetina takmičara u kuvanju ovčijeg paprikaša – čobanca i ovog puta je dalo „aromu“ čitavom događaju, kao i brojni kulinarski štandovi gde se mogao kupiti gulaš, pečenje i razni drugi specijaliteti sa roštilja.

Kao i do sada, veliku pažnju je privukao „Sakulski derbi“ trka na magarcima u tri kategorije – mladi džokeji do 10 godina, juniori od 10 do 15 godina i veterani, stariji od 15 godina. Bilo je navijanja, smešnih situacija, magareće tvrdoglavosti, a kao i uvek pobeđivali su oni džokeji čiji su magarci bili najposlušniji. Možda najzanimljivija trka dogodila se u juniorskoj konkurenciji gde je pobedio džokej Miroslav Pešić jašući magarca Miška. Miloš svakog dana jaše Miška, tako da su navikli jedan na drugog pa im nije bilo teško da osvoje šampionski pehar.

U zgradi mesne zajednice organizovane su dve lepe izložbe za ljubitelje umetnosti i etnologije. Izložba portreta sakulskog slikara Zorana Petrovića u prizemlju, a druga je etno izložba sa temom Uskrsa, koju je organizovalo sakulsko Udruženje žena „Draginja Nestorov“ zajedno sa Aktivima žena iz Opova i Tomaševca. Izložba je ostavila veliki utisak na predsednika opštine koji je u knjizi utisaka zapisao da je zahavaln na pruženom gostoprimstvu, lepoj reči i dobrodošlici sa porukom „Ponosan sam što sam predsednik opštine u kojoj žive ovi ljudi“, napisao je Tasić.

.

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije