XVI sednica Skupštine opštine Opovo: ZAVRŠNA FAZA KOMASACIJE U BARANDI, USVOJENI IZVEŠTAJI RADA PREDSEDNIKA OPŠTINE I OPŠTINSKE UPRAVE

20/03/2018

ZAVRŠNA FAZA KOMASACIJE U BARANDI, USVOJENI IZVEŠTAJI RADA PREDSEDNIKA OPŠTINE I OPŠTINSKE UPRAVE
Opovo, 20. mart 2018;
Zasedanje 16. sednice Skupštine opštine Opovo započelo je odavanjem pošte minutom ćutanja odborniku Nebojši Jankoviću koji je preminuo prošlog meseca.
Na sednici je bilo prisutno 18 odbornika, a sve tačke dnevnog reda su usvojene.
Odlukom o opštinskim administrativnim taksama i naknadama za usluge koje vrši Opštinska uprava Opovo uređuju se lokalne administrativne takse za spise i radnje u poslovima iz izvorne nadležnosti Opštinske uprave Opovo i naknade za usluge koje vrši Opštinska uprava Opovo – podnesci, rešenja i uverenja, a odlukom je regulisano ko je i kada oslobođen plaćanja taksi i naknada. Ceo tekst Odluke možete pročitati na zvaničnom sajtu Opštine Opovo www.opovo.org.rs

Odlukom o obavljanju delatnosti zoohigijene regulišu se delatnosti: Hvatanje i zbrinjavanje napuštenih životinja; Neškodljivo uklanjanje leševa životinja sa javnih površina i objekta za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja; Transport ili organizovanje transporta leševa životinja sa javnih površina i objekta do objekta za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu. Odlukom su regulisane nadzor i kaznene odredbe za nepoštovanje ove Odluke, pa je tako za ostavljanje leševa životinja ili otpada životinjskog porekla na ulici, javnim ili drugim površinama, kazna za pravna lica 100.000 dinara, a za fizičko lice 15.000 dinara.

Programom korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Opštine Opovo za 2018. godinu predviđeno je 1.000.000 dinara i to za: Suzbijanje štetnih organizama u životnoj sredini (dezinsekcija, suzbijanje ambrozije); Sanaciju u uređenje divljih smetlišta; Održavanje parkova i ostalih zelenih površina u svim naseljenim mestima; Podizanje vetrozaštitnih pojaseva u saradnji sa republičkim i pokrajinskim organima, a u skladu sa izrađenom projektno-tehničkom dokumentacijom podizanja poljozaštitnih pojaseva na teritoriji Opštine Opovo; Izmene i dopune Lokalnog plana upravljanja otpadom; Izradu Lokalnog ekološkog akcionog plana; Podizanja nivoa ekološke svesti i svih građana u očuvanju životne sredine organizovanjem predavanja, akcija i manifestacija, izdavanjem publikacija, radova i informativno- propagadnog materijala; Praćenja stanja – monitoring životne sredine.

Programom korišćenja sredstava ostvarenih od naknade za korišćenje mineralnih sirovina i geotermalnih resursa koja su prihod Opštine Opovo na čijoj teritoriji se vrši eksploatacija, finansijska sredstva se planiraju za unapređenje uslova života lokalne zajednice podizanjem nivoa ekološke svesti učenika i svih građana u očuvanju životne sredine učešćem u organizovanju manifestacije „Eko regata Tamiš 2018“ u cilju dobijanja statusa Tamiša kao plovnog puta i njegovoj zaštiti u ekološkom smislu.

Odbornici su usvojili novi Statut Opštinske narodne biblioteke Opovo usaglašen sa aktuelnim zakonskim regulativama, kao i Izveštaj o radu za 2017. godinu i Plan i Program rada kulturne ustanove za 2018. godinu. Takođe, usvojeni su izveštaji o radu predsednika opštine i Opštinskog veća Opštine Opovo za 2017. godinu i Opštinske urave Opovo za 2017. godinu.

Izveštaj Komisije za komasaciju KO Baranda obuhvatio je period od 1. septembra 2015. godine do danas. Broj parcela u starom stanju prema katastru zemljišta na delu atara koji je obuhvaćen komasacijom iznosio je 5.145, a broj novih parcela posle nadele iznosi 2.510, pri tome prosečna veličina parcele u starom stanju bila je 90 ari, a u novom stanju iznosi 187 ari. Privremeno uvođenje u posed sa pozivanjem svakog učesnika komasacije počelo je 17. oktobra 2017. godine a završeno je 13. novembra. Podnet je 51 prigovor, od čega je Komisija 26 prigovora pozitivno rešila, a 22 odbila. Tri prigovora se odnose na usev deteline i u tom smislu je formirana potkomisija za procenu štete. Naknadno uvođenje u posed po osnovu prigovora završeno je 28. decembra. Broj projektovanih tabli je 187, a svaka parcela je omeđana betonskim belegama. Površina novoprojektovanih kanala iznosi 17ha, a novoprojektovanih puteva 71ha, dok je površina poljozaštitnih pojaseva 60 ari. U narednom periodu predstoje radovi na klasiranju zemljišta, izlaganju podataka premera i donošenja privremenih rešenja o konačnoj nadeli zemljišta od strane Komisije za komasaciju.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije