Predstavljena edicija “Prečanski Srbi do sloma Austrougarske”: KOMPLET EDICIJE OD DANAS I NA POLICAMA ONB OPOVO

23/02/2018

KOMPLET EDICIJE OD DANAS I NA POLICAMA ONB OPOVO
Novi Sad, 23. februar 2018;
Na svečanosti koja je juče održana u centralnom holu Pokrajinske vlade, predsednik Pokrajinske vlade i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, Igor Mirović, predstavio je sve aktivnosti kojima će tokom cele ove godine biti obeležen jubilej datuma kada je pre sto godina doneta odluka od presudne važnosti za srpski narod i Srbiju.

Tim povodom, održana je promocija edicije „Prečanski Srbi do sloma Austrougarske“, koja obuhvata knjige o najznačajnijim javnim istupima i političkom delovanju srpskih prvaka u njihovoj požrtvovanoj borbi za ostvarenje nacionalnih ideala i tako popunjava deo srpske istoriografije o Prečanskim Srbima u Austrougarskoj monarhiji. Reč je o deset knjiga o Jaši Tomiću, Svetozaru Miletiću, Jovanu Subotiću, Lazi Kostiću, Svetozaru Pribićeviću, Mihailu Polit Desančiću, Nikanoru Grujiću, Vasi Stajiću, Tihomiru Ostojiću, Jovanu Joci Laloševiću. Na promociji su prisustvovali direktori gradskih i opštinskih biblioteka, među kojima je bila i direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić.

Predsednik Mirović je izrazio zadovoljstvo što su dela ovih velikana za slobodu i samostalnost srpskog naroda ovekovečena u ediciji „Prečanski Srbi do sloma Austrougarske“, kapitalnog izdavačkog poduhvata „Prometeja“ i Radio-televizije Vojvodine. On je dodao da su spremnost na žrtve i odanost svom narodu tih velikana bile putokaz potonjim generacijama, te da će knjige o njima obogatiti sve biblioteke u Vojvodini.

Predsednik Mirović je naveo sva aktivnosti kojima će se obeležiti ovaj veliki jubilej.

U Muzeju prisajedinjenja stalnu postavku će činiti pet zbirki: dokumenata, fotografija, predmeta, plakata i štampe, koje će biti trajno svedočanstvo velike borbe za ostvarenje velikog cilja.

Svečanom sednicom Pokrajinske vlade u Sremskim Karlovcima u maju će biti obeležena dostignuća i odluke Majske skupštine iz 1848. godine.

Pored edicije „Prečanski Srbi do sloma Austrougarske“ biće izdata još jedna kapitalna edicija pod nazivom „Srpska književnost o Velikom ratu“.
U Matici srpskoj biće održan naučni skup posvećen iz više aspekata ovoj temi.

Veliki jubilej biće povod da se prisajedinjenje Vojvodine Srbiji ovekoveči i igranim filmom, koji će premijerno biti prikazan u novembru, kao i pozorišnom predstavom, a dobiće i posebno mesto na društvenim mrežama, kroz projekat tridesetak kratkih dokumentarno-igranih filmova o ličnostima i događajima koji su odlučujuće doprineli ostvarenju nacionalnog sna o prisajedinjenju.

U novembru će u Novom Sadu biti otkriven spomenik kralju Petru Prvom oslobodiocu, održane svečana sednica Skupštine Vojvodine i svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu.

Obeležavanje jubileja će se zaokružiti 25. novembra, velikom akademijom, koja će na inicijativu predsednika Srbije, biti održana u Beogradu.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića  https://youtu.be/j10m6iHB6Rk OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića. Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju...

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila OPOVO, 23. mart 2024 – U Kulturnom centru Opovo, 7. aprila su na programu dve projekcije domaćeg filma „Jorgovani“, od 18:00 i 20:00 časova. Ulaznice po ceni od 400 dinara biće u prodaji na dan projekcije. JORGOVANI: dužina...

najnovije

najčitanije