Epidemija malih boginja: KO SU RIZIČNE GRUPE I KAKVA JE SITUACIJA U OPOVU I JUŽNOM BANATU

24/01/2018

KO SU RIZIČNE GRUPE I KAKVA JE SITUACIJA U OPOVU I JUŽNOM BANATU
Opovo, 24. januar 2018;
Epidemija morbila – malih boginja u Srbiji ne jenjava. Do sada je registrovano 1255 obolelih, dok su tri slučaja završena sa smrtnim ishodom. U južnom Banatu prvi slučaj je zabeležen još u novembru 2017. godine, kada se zarazila jedna zdrvastvena radnica koja radi u Beogradu i nije vakcinisana, a do januara je registrovano još tri slučaja kod dece. Međutim, kako ističu u Zavodu za javno zdravlje Pančevo, svi zaraženi su ostvarili kontakte u Beogradu što ukazuje na epidemiološku povezanost, odnosno importaciju iz drugih sredina. Do sada nije bilo sumnje ili potvrde da je bilo slučajeva morbila u južnobanatskom okrugu i ističu da je situacija pod kontrolom jer je obuhvat vakcinacije u južnobanatskom regionu 95%.

Vakcinacija protiv malih boginja uvedena je u Srbiji od 1971. godine ali se obavezna revakcinacija uvodi sa MMR vakcinom (morbile, rubeole, zauške) 1993. godine. Kako saznajemo u opovačkom Domu zdravlja, na osnovu pregleda starih zdravstvenih kartona iz arhive, revakcinacija protiv morbila na teritoriji Opštine Opovo vrši se od 1985. godine. Vakcinacija dece na teritoriji naše opštine je gotovo stoprocentna i za sada nema zabeleženih slučajeva morbila.

Svi koji su revakcinisani, zaštićeni su od morbila, mada, treba reći da u slučaju velikih epidemija postoji teoretska mogućnost da se zaraze i vakcinisane osobe, a rizik od infekcije imaju i svi koji nisu primili revakcinaciju. Zbog toga je visok obuhvat vakcinacije i kolektivni imunitet najbolja preventiva u sprečavanju epidemije. Oni koji su preležali morbile stekli su imunitet na ovu bolest.

Svakako, najugroženije su nevakcinisane osobe, pre svega deca čiji roditelji nisu dozvolili vakcinaciju (od 2014. godine MMR vakcina je u Srbiji obavezna, a za nesavesne roditelje predviđene su kazne od 50.000 do 150.000 dinara), kao i svi rođeni pre 1971. godine, odnosno pre uvođenja vakcine protiv morbila i ovo je ujedno razlog zbog čega je relativno veliki broj zdravstvenih radnika zaražen virusom morbila, jer su zbog specifičnosti posla na direktnom udaru ove epidemije.

Vakcinacija je obavezna i besplatna za decu, dok zaštita odraslih u ovom trenutku nije moguća jer domovi zdravlja imaju količine potrebne samo za obaveznu vakcinaciju dece do 14 godina. Odrasli se mogu vakcinisati samo ako Ministarstvo zdravlja proglasi epidemiju i država nabavi dodatne količine vakcine ili mogu u privatnim klinikama kupiti i primiti vakcinu za 5.000 dinara (sa pregledom).

Virusom malih boginja (morbile) najviše su pogođena deca do pet godina, posebno ona koja su pothranjena i imaju manje vitamina i kod njih redovno dolazi do teže kliničke slike. Takođe, stariji od 20 godina teže podnose male boginje, kao osobe sa hroničnim oboljenjima kod kojih je veći rizik od komplikacija. Najčešća komplikacija koja se javlja kod svakog dvadesetog pacijenta je zapaljenje pluća izazvano pneumokokom. Zatim, upala srednjeg uha, proliv i oštećenje vida, Svaki hiljaditi oboleli dobije zapaljenje mozga, a svaki hiljaditi od tih koji dobiju zapaljenje mozga umre, kažu dosadašnje statistike.

 

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije