Autentična vežba Kung fu majstora Steve Stankova: FORMA KOJU JE IZVODIO I BRUS LI (VIDEO)

image_pdfimage_print

FORMA KOJU JE IZVODIO I BRUS LI (VIDEO)
Opovo, 09. januar 2017;
Da bi u Šaolin hramu stvorili majstora kung fua bilo je potrebno 15-20 godina. Pošto su plemenski ratovi bujali nije bilo vremena, pa su borci u hramu morali da posegnu za novim metodom. Petorica najboljih majstora kung fua su se okupili i napravili novu tehniku “wing tsun” (večito proleće) pomoću koje su mogli da osposobe borca za pet godina.

Drvena lutka je bila sredstvo za vežbanje i usavršavanje ove tehnike. Čuveni Brus Li je izvodio ovu vežbu (formu) na drvenoj lutki, pre nego što je razvio sopstveni stil. Ova forma za refleksno povezivanje tehnika (116 tehnika u kompletnoj vežbi) smatra se izuzetnim dostignućem u kung fuu i malo je boraca koji je izvode u celosti i originalu.

Steva Stankov iz prve generacije kung fu majstora u Srbiji, predsednik i trener sefkerinskog kluba Dragon, podelio je video snimak forme “wing tsun” na drvenoj lutki borilačkim savezima, kako bi mogli da je koriste za podučavanje boraca kung fu klubova.

– Čast mi je i zadovoljstvo da nakon 40 godina aktivnog treninga, takmičarskog iskustva i trenerskog staža priložim snimak, formu tehnike za sve ljubitelje borilačkih veština i sportova, koja će služiti kao program u daljem radu. Moram da iskoristim priliku da se zahvalim predsedniku opštine dr Zoranu Tasiću i lokalnoj samoupravi za podršku bez koje ne bi bilo napretka u radu kluba – izjavio je Stankov, počasni predsednik Kung fu vušu saveza Srbije i Kung fu vušu saveza Vojvodine.

Piše: IGOR VUJIĆ