Tradicija i običaji: PRIPREMA BOŽIĆNE PEČENICE U KERTIZU (VIDEO)

06/01/2018

PRIPREMA BOŽIĆNE PEČENICE U KERTIZU
Opovo, 06. januar 2018;
[vsw id=”mAJXrFsa3wo” source=”youtube” width=”625″ height=”344″ autoplay=”no”]
Priprema božićnih pečenica, tradicija duga 24 godine i na ovaj Badnji dan organizovana je u opovačkom naselju Kertiz. Na uglu ulica Prvo novo naselje i Branka Radičevića svake godine se kolektivno organizuje priprema božićnih pečenica, a na ražnjevima se okreću prasići i jagnjići, koji će se na trpezi poslužiti 7. januara na Božić.

Oko ražnjeva stolovi na kojima se služi pita krompiruša, posno pecivo, turšija i pečena riba, a tu su bili i kotlići sa ribljom čorbom. Pored akcijaša koji su okretali ražnjeve, društvo prave i ostale komšije, ali i prijatelji iz celog Opova. Ove godine vedro vreme i visoka temperatura tako da se okupilo veliko društvo.

– Kao i mnogo puta do sada, ovo je 24. put kako organizujemo grupno pripremanje pečenice i želeli bi smo sledeće godine kada bude 25. put da to omasovimo i budemo domaćini celom Opovu i da namestimo nešto kao što je beogradska ulica ozvorenog srce, izjavio je jedan od organizatora ove akcije Željko Mosić.

Kao i prošle godine lokalna samouprava je akciju pomogla sa nabavkom bukovih drva za oganj, a događaj su posetili predsednik opštine dr Zoran Tasić i njegovi pomoćnici Nebojša Kovačević i Goran Fogl.

.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

ONB Opovo: Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku

Nova donacija knjiga za opovačku biblioteku OPOVO, 19. april 2024 – Naša sugrađanka Slavica Karajović donirala je Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo 45 novih knjiga (15 naslova). Prilikom uručivanja knjiga, direktorka biblioteke Katarina Nikolić Ralić se zahvalila...

najnovije

najčitanije