Oldtajmeri – Reno 4: COKULICA ZA SVA VREMENA

16/12/2017

COKULICA ZA SVA VREMENA
Opovo, 16. decembar 2017;
Šaljivo su ga zvali cokulica i sanduče, a o menjaču u obliku drške kišobrana pričali su se vicevi. Međutim, Reno 4 (Renault 4) uvek je imao svoje verne poklonike i bio vrlo popularan na našim prostorima.
Goran Miljković, ugostitelj iz Opova, svog renoa je kupio, pre svega za potrebe nabavke u svom restoranu, ali vrlo brzo se „zaljubio“ u ovog malog Francuza, koji mu je istovremeno i radno vozilo i oldtajmer za uživanje.

– Pre desetak godina sam isprobao jednog renoa kojeg je vozio moj prijatelj i dopao mi se. U početku mi je bio nezgodan taj njegov specifičan menjač ali sve je stvar navike. Svog renoa sam kupio pre dve i po godine od jednog Pančevca, koji je bio prvi vlasnik, a samo vozilo je proizvedeno 1991. godine, što znači dve godine pre konačnog prestanka proizvodnje, priča o svom ljubimcu Miljković.

Reno 4 se proizvodio u periodu od 1961. do 1993. godine. Krajem pedesetih godina Renoovi inženjeri i dizajneri imali su zadatak da naprave novi model koji bi nasledio model 4CV, koji je do tada bio prodat u preko milion primeraka, ali i da naprave jeftin putnički automobil sa velikim prtljažnikom koji bi parirao konkurenciji kao što su sitroenov spaček i folksvagenova buba.

– U Francuskoj je ovaj automobil bio naročito popularan među poljoprivrednicima koji su izdašno koristili njegov prtljažnik za pijačne potrebe. I ja ga koristim za prevoz robe, vozim najčešće na relacijama do Pančeva i Beograda, redovno ga održavam tako da je mašina u odličnom stanju, ali vrlo često ga vozim samo iz zadovoljstva, jer je postao neka vrsta moje strasti, kaže nam Goran Miljković.

Proizvodnja prvih modela pod nazivom R4 (747cc i 23KS) krenula je 3. avgusta 1961. godine. Naziv je 1965. godine preimenovan u Reno 4, a tokom vremena motor i menjač su u više navrata unapređivani, tako da je 1979. godine lansiran model Renault 4 GTL sa četvorocilindričnim motorom radne zapremine 1108cc i 34 KS. Reno 4 se pored Francuske proizvodio u mnogim zemljama sveta među kojima i u Jugoslaviji (IMV, Novo Mesto) i od 1961. do 1993. godine proizvedeno je preko 8 miliona primeraka.

– Gotovo da nema dana da ne dobijem ponudu da ga prodam. U Beogradu često dok čekam na semaforu, vozači otvaraju prozore i pitaju za cenu. Neko je kolekcionar, nekome treba za pecanje ili slično, međutim, ja o prodaji svog ljubimca ne razmišljam, poručuje Goran Miljković. (Č.V.)

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije